La plantilla del metro ha votat aquest dijous desconvocar la vaga prevista durant les Festes de la Mercè, del 21 al 24 de setembre. El Comitè d’Empresa de Metro ha convocat dues assemblees, amb votacions per als treballadors del torn de matí i una per als del torn de tarda. La plantilla ha decidit finalment desconvocar l’aturada del servei amb el 70 % del suport dels treballadors (171 vots), davant del 14 % que ha votat favorablement a la vaga (34 vots). S’hi han abstingut el 16 % dels empleats (amb 39 suports).

Entre les dues cites han votat 244 persones. La participació ha estat força baixa, tenint en compte que hi ha uns 3.000 treballadors a l’empresa. Els representants sindicals respecten aquells que no han volgut votar. Però també recorden que prop d’un terç de la plantilla encara és de vacances i “és possible que no hi hagin pogut participar”, segons Jordi Gómez, membre del sindicat UGT del Metro.

A l’assemblea d’aquest dijous al matí la votació ha marcat la tendència que ha seguit després la consulta de la tarda. Segons fonts sindicals, si bé “la plantilla està farta” de les condicions laborals, la vaga no ha prosperat “per discussions internes”.

Tots els sindicats havien donat suport a l’aturada. El cert és que el sindicat majoritari, la CGT, havia mostrat algunes discrepàncies i de fet, ha rebutjat formar part del comitè de vaga. Per la seva banda, el Departament de Treball tenia previstos els serveis mínims, mentre que el comitè de vaga havia anunciat els horaris en què el transport es veuria afectat.

Finalment, la desconvocatòria de la vaga farà respirar els usuaris del metro de la ciutat, que calculaven poder-se moure amb el suburbà ininterrompudament entre divendres 21 de setembre i dilluns 24. Només l’any passat, durant els dies de la Mercè, TMB va registrar aproximadament 4 milions de validacions en el servei del metro.

Canvi de Comitè d’Empresa

A partir d’ara, el Comitè d’Empresa assegura que continua amb les reivindicacions. Lamenten que “TMB hagi deixat escapar una oportunitat com aquesta” per arribar a acords. Tot i que la mesa de negociació es manté, els representants dels treballadors posposen la presa de decisions. Comencen ara un procés d’eleccions al Comitè. A finals de novembre es nomenaran els nou representants dels treballadors.