Fins a les 12 de la nit. Aquest és el termini que tenen els treballadors de bus per acceptar o rebutjar l'última proposta que TMB els ha posat sobre la taula. Ho decidiran a mà alçada en l'assemblea extraordinària convocada a les 9 del vespre. Després que el Comitè d'Empresa del metro digués que NO a la vaga durant els dies que dura el Mobile World Congress, l'Ajuntament sap que ara toca als sindicats dels autobusos moure fitxa. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Fem la reflexió, si aquesta proposta ha estat bona pels treballadors de metro, també creiem que els treballadors de Bus tenen tot el dret d'expresar-se per opinar sobre la mateixa." SATURNINO MERCADER, delegat d'Autobusos de TMB "Els ànims després de la jugada que ens van fer des del comité de metro, la veritat, han baixat. (...) De tota manera, la plantilla d'autobus, ja està acostumada a lluitar sola i hi ha possibilitats que decidim tirar cap endavant." Si es rebutja definitivament l'acord i s'opta per la vaga, TMB ha anunciat que les negociacions començaran des de zero, i no descarten endurir les condicions. La fi de la unitat d'acció entre les plantilles de metro i autobús és l'últim capítol d'un conflicte que comença a mitjan gener, quan l'empresa, TMB, anuncia les retallades tant en els serveis, com en els salaris dels treballadors. En una assemblea conjunta, el 8 de febrer s'acorda fer vaga entre el 27 de febrer i l'1 de març. No són unes dates triades a l'atzar, coincideixen amb un dels esdeveniments de l'any a Barcelona, el congrés mundial de telefonia mòbil. En aquest moment, l'Ajuntament intensifica les negociacions. Amb el 'no' a la vaga dels treballadors de metro totes les mirades estan centrades en la decisió dels treballadors d'autobús. La incògnita es resoldrà a l'assemblea d'aquesta nit.

Els 4.000 treballadors de bus votaran aquesta tarda a mà alçada si accepten o no la l’oferta de TMB. El delegat de CGT d’autobusos, Saturnino Mercader, ha afirmat aquest matí “que vol que es compleixi el conveni” i “està convençut que no s’acceptarà” la proposta de TMB.

Cronologia

Les negociacions entre els treballadors de bus i l’empresa es van trencar divendres al migdia després de quatre reunions fallides. La direcció de Bus TMB va presentar una proposta definitiva a la plantilla per resoldre el conflicte i va manifestar que havia esgotat totes les possibilitats de negociació” i que no podria “fer més concessions”. Així mateix, va advertir que l’empresa quedaria “plenament alliberada i desvinculada de la oferta realitzada” si els treballadors no l’accepten i mantenen la convocatòria de vaga. Per tant, si es rebutja definitivament l’acord i s’opta per la vaga, TMB ha anunciat que les negociacions començaran des de zero, i no descarten endurir les condicions.

En el primer punt de la proposta, TMB es compromet a mantenir els llocs de treball fins a finals de 2012, segons estableix el conveni col·lectiu. Una oferta diferent a la que es va pactar amb els treballadors del metro, que estan blindats fins a finals de 2013. Així mateix, l’empresa proposa incloure al salari l’augment de l’1’2% de l’IPC de 2011 i fins al 2014.

Reaccions

Després que la plantilla de metro acceptés la proposta de Transports Metropolitans i desconvoquès l’aturada, tant el govern municipal, amb el primer tinent alcalde Joaquim Forn, com el PSC i el PP, van instar el Comitè d’Empresa de Bus a desconvocar l’aturada.

En un comunicat, la direcció de Transports Metropolitans va criticar l’actitud d’alguns sindicats” i va dir que “demostra que els seus interessos són aliens a la garantia del futur dels llocs de treball de la plantilla”.