Fer aquest gest el 2014 serà més car. Amb el canvi d'any arribarà, de nou, una pujada de tarifes. Aquest cop, afectarà el bitllet senzill, la T-10 i la T-50/30. El bitllet senzill s'encareix 15 cèntims, mentre que la T-10 puja mig euro. L'increment més pronunciat és per a la T-50/30, que costarà 42 euros amb 50 cèntims. La resta de bitllets, és a dir, la T-Mes, la T-Trimestre i la T-Jove, els títols que acostumen a utilitzar els usuaris més habituals, mantenen el preu amb l'arribada del nou any. Amb aquesta revisió tarifària l'augment mitjà dels preus del transport públic per a l'àrea de Barcelona és d'un 3,5%. Un increment que no és lineal i que s'ha plantejat segons els tipus d'usuaris. ROGER ESCAPA "Segons la conselleria de Territori i Sostenibilitat, títols com la T-10 i el bitllet senzill són els que empren, sobretot, els turistes o viatgers ocasionals. Aquests són els que més notaran l'increment de preus." DECLES GENT: "Haurien de mantenir els preus i més amb la crisi que hi ha." "Ho ha pujat sempre. Com a mínim que inverteixin en més metros. Però veig que tot segueix igual." En l'última dècada la T-10 ha augmentat de preu any rere any. Dels sis euros que valia l'any 2004 s'ha passat als nou amb 80 actuals. En el cas del bitllet senzill, en 10 anys ha passat de costar un euro i 10 cèntims a dos. Per que fa a la T-50/30, l'any 2004 costava 25 euros, mentre que a partir de l'1 de gener valdrà 42 euros i mig. La conselleria de Territori i Sostenibilitat ha explicat que amb aquestes mesures vol rebaixar el deute del transport públic i evitar que sigui deficitari.

La T-Mes, la T-Trimestre i la T-Jove són, dels títols més utilitzats, els únics que no augmentaran de preu. En canvi, el bitllet senzill (2,15 €), la T-10 (10,30 €) i la T 50/30 (42,50 €) sí que s’han apujat. En conjunt, l’augment del preu dels títols de transports més utilitzats ha estat del 3,5%.La T-10 és un dels indicadors que fan servir els usuaris del transport públic a l’hora de valorar el preu del servei. Tot i que l’ATM i el Departament de Territori consideren aquest títol com un bitllet d’ús turístic i ocasional, les dades de vendes i validacions de l’any 2012 de la mateixa ATM de Barcelona mostren que de tots els títols de transport que es van vendre (2.901.830), més de dos milions i mig d’aquests van ser T-10 (2.621.360). De fet, les T-10 venudes durant l’any 2012 són, a la pràctica, uns 26 milions de bitllets, que suposarien més de la meitat dels 55 milions de validacions que l’ATM va rebre en el mateix període.

La pujada més gran és la que afecta la T 50-30, un títol unipersonal que permet realitzar 50 viatges en un termini de 30 dies. Segons dades de l’Ajuntament, la mitjana de dies que els turistes passen a Barcelona és de 2,1. Aquesta dada descarta aquest títol de transport com un dels més utilitzats pels turistes i viatgers ocasionals, els usuaris als quals estava dirigida la pujada segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

El títol multipersonal per a famílies nombroses i famílies monoparentals T-FM/FN 70/90, que permet realitzar 70 viatges en 90 dies, s’apujarà un 5,1%. Les formes de T-Mes, T-Trimestre i T-Jove per a aquesta modalitat de famílies mantindran els preus de 2013.

A més, tot i que la T-Trimestre no s’apuja en la versió general ni en la de famílies nombroses i monoparentals, el preu que hauran de pagar els aturats que accedeixin a l’ajut especial per comprar-la sí que augmentarà. Passarà de 29,40 € a 30,90 €, una pujada del 5,1%.

La targeta especial T-4, o també T-rosa, ha pujat 0,10€, ara val 3,75€.