Per on fa pocs mesos hi corrien cotxes, en breu s'hi podran fer curses atlètiques. Els antics vials asfaltats que vorejaven l'anella de les Glòries per la part muntanya seran la base d'una pista d'atletisme de 200 metres que es bifurcarà fins als 300. La pista atlètica és un dels usos provisionals esportius que tindrà aquesta banda de la plaça. En un extrem s'hi farà una pista poliesportiva i, a l'espai abans transitat de la Diagonal, dues pistes de voleibol i taules de ping-pong. A la part central hi haurà diverses àrees de jocs infantils i un sorral. Allà on acaben la Diagonal i la Meridiana es col·locaran dues guinguetes, una serà un bar i l'altra, una ludoteca. Més a prop dels cotxes hi haurà un viver d'arbres i arbustos que es plantaran en el parc definitiu de les Glòries. A la part superior es deixarà el terreny preparat per a una gran clariana. És tot l'espai que ocupaven els Encants Vells, una àrea d'1,4 hectàrees que s'ha reomplert de runa i terra i s'ha anivellat a la cota del projecte definitiu. Serà un gran prat amb vegetació mediterrània on hi haurà camins per facilitar el pas d'una banda a l'altra, un camp d'alfals i zones per a usos culturals de tot tipus. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Estem parlant d'un espai de gaudi pels ciutadans que ja quedarà bastant semblant de com serà definitivament. I el més important per nosaltres és que tot el cicle de transformació de Glòries va seguint el ritme que estava previst. Fins ara no hem tingut cap singlot". Les obres per dotar d'usos provisionals tot aquest espai tenen un pressupost de 2,3 milions d'euros i està previst que acabin a finals de març. Serà llavors quan les màquines començaran a excavar al centre de la plaça per fer el túnel de la Gran Via.

Tot i que el projecte és provisional, aquest dilluns al matí el tinent d’alcalde d’Habitat Urbà, Antoni Vives, ha anunciat que es tracta de “la configuració definitiva” que tindrà la superfície del costat muntanya de les Glòries. És a dir, l’aspecte que tindrà el mes de març serà, pel que fa al terreny, molt similar a com quedarà la zona. La reurbanització d’aquesta banda de la plaça finalitzarà la segona quinzena de març, mig any després de l’enderroc final del tambor de les Glòries, i coincidirà amb l’inici de la construcció dels túnels. Vives ha recordat que s’està complint el calendari previst en el projecte de transformació de l’antiga anella viària.

Les actuacions presentades avui corresponen a l’espai actualment delimitat per la Gran Via de les Corts Catalanes i els carrers de la Independència, el Consell de Cent i Los Castillejos. Tindran un cost de 2,3 milions d’euros i se sumen a la intervenció del costat mar de la plaça, ja acabada. De moment, s’hi preveuen tres àrees: una de dedicada a l’esport, una gran clariana per fer-hi activitats de lleure i un viver d’espècies. En total, seran més de quatre hectàrees, que mantindran bona part de la pavimentació actual i que veuran reforçat l’enllumenat i el mobiliari urbà.

Un àrea dedicada a l’esport

Concretament, la zona esportiva disposarà d’una pista d’atletisme, una pista poliesportiva (futbol, bàsquet, handbol), dues pistes de voleibol i la continuació del carril bici. També s’hi inclouran taules de ping-pong i quatre àrees de jocs infantils. En aquesta zona, les obres d’urbanització provisional tancaran el pas dels vehicles amb la continuació de les voreres, que eliminaran els passos provisionals sorgits de la fase d’enderrocament de l’anella.

Una gran clariana i un viver d’espècies

L’altra protagonista del costat muntanya serà la gran clariana, un espai de més d’una hectàrea dedicat a fer activitats per a la ciutadania. De moment, es farà una plantació inicial per millorar la qualitat del sòl i preparar-lo per al projecte definitiu de Canòpia Urbana, que s’iniciarà el 2016. Hi haurà, a més, un espai semicircular amb plantacions d’arbres com les que ja figuren a la banda mar de la plaça.