Els taxistes han convocat una vaga de taxis a Barcelona total entre el 31 de gener i el 3 de febrer, coincidint amb la celebració de l’ISE Barcelona 2023. Els taxistes volen aprofitar el congrés audiovisual més gran del món, que es farà a la ciutat durant aquestes dates, per fer sentir la seva veu per demanar modificar la llei del taxi i blindar les tarifes regulades. També volen protestar contra l’actuació “fora de la llei” dels VTC d’Uber, Cabify i Bolt.

Els taxistes han pres aquesta decisió tan bon punt han finalitzat la marxa lenta de taxis a Barcelona, que ha anat des de la plaça d’Espanya fins al Parlament de Catalunya, on s’han trobat i han acordat fer vaga.

Límit d’un 15 % de llicències als operadors

El sector exigeix que es limiti el nombre de taxis que poden estar adscrits a un mateix operador a un 15 % del total de llicències que hi ha a Catalunya. Això suposa un límit d’unes 1.800 llicències, com a màxim. L’objectiu, diuen, és evitar “monopolis” i “abusos de poder”. També reclamen a les administracions que autoritzin a la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra a actuar contra els VTC i fer-los complir els requisits de la nova llei. Afirmen que els cossos policials encara no han rebut l’ordre.

Assenyalen Free Now per voler imposar les “tarifes variables”

L’aplicació Free Now està en el punt de mira dels taxistes. Els responsables de les organitzacions afirmen que la plataforma vol imposar les tarifes variables, en contra de la tarifa regulada del taxi. Tot i que l’IMET (Institut Metropolità del Taxi) ha advertit a Free Now que això no és legal, la plataforma ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l’ens. Free Now argumenta que són un servei de “la societat de la informació”. Els taxistes, en canvi, asseguren que “això és mentida” i que simplement són un operador de transports, que “s’ha de limitar a complir la llei”.

Per això demanen també que la llei del taxi inclogui els criteris que diferencien un servei de la societat de la informació, respecte a un operador de transport i que no pugui existir “cap buit legal”.