El director del Servei Català de Trànsit ha anunciat aquest dijous que aquest estiu s’activaran radars preventius a les carreteres que concentren més vehicles i més accidentalitat: “tenen un objectiu pacificador i advertiran els usuaris que s’estan sobrepassant els límits de velocitat, però no se’ls sancionarà”. Des de Trànsit han assegurat que la campanya vol alertar els conductors de l’excés de velocitat a través de panells informatius i evitar que els conductors no abaixin la guàrdia. De fet, en els darrers anys s’ha detectat un incrementat de positius en els controls d’alcohol i un descens de l’ús del cinturó.

Desplegament policial a les carreteres

Els Mossos d’Esquadra desplegaran un total de 10.928 agents a les carreteres catalanes. S’han previst 7.516 controls, dels quals 2.400 seran test d’alcohol i drogues, 1.500 de velocitat, 1.458 de transport i 473 de control de motoristes. Els controls es faran per carretera i amb el reforç de diversos vols de vigilància amb helicòpter.

“Que no s’abaixi la guàrdia”

Isern ha demanat que a l’agost “no s’abaixi la guàrdia”, en referència a les xifres que es van detectar l’estiu passat: “L’agost de 2013 va baixar gairebé un punt l’ús del cinturó de seguretat, respecte a la mitjana de tot l’any, i va passar del 97,4% al 96,8%. També es va notar un increment en el nombre de proves no superades entre les víctimes dels accidents de trànsit, que van pujar quasi dos punts: es va passar del 8,6% de mitjana anual al 10,8%. El director de Trànsit ha demanat que els conductors respectin els límits de velocitat, es mantingui la distància de seguretat, no es condueixi si s’ha consumit alcohol o drogues i que s’utilitzin els sistemes de seguretat dels vehicles.

Preocupació pels motoristes

Una de les principals preocupacions del Servei Català de Trànsit és la sinistralitat en els conductors de motos. En el primer semestre de 2014 han mort a Catalunya 22 motoristes, mentre que en el mateix període de l’any passat n’havien mort 20. Isern ha assegurat que se seguiran repartint reflectors per als cascs i que de cara a la tardor “s’ampliarà l’oferta adreçada a motoristes a canvi de crèdits a una desena d’universitats catalanes”. Del total de víctimes mortals, fins al 31 de juliol han mort 80 persones a les carreteres catalanes, tres més que l’any 2013.

Dispositiu especial Pas de l’estret

El Servei Català de Trànsit ha anunciat que es posa en marxa un dispositiu de mobilitat especial per als conductors que vagin o vinguin del Nord dÀfrica des del 31 de juliol fins al 2 de setembre.