El primer vol de la Jove de Barcelona

Els granes ja tenen les maletes a punt per embarcar-se en el primer viatge de la colla, del 25 al 27 de juliol. La Jove participarà en el Festival Sfinks, de música i cultura populars, que se celebra a la localitat flamenca de Boechout, a la província d’Anvers.

L’Institut de Cultura de la ciutat ha finançat bona part del viatge i els castellers han hagut de pagar 50 euros per sumar-s’hi. En total, la Jove mobilitzarà 109 castellers. La majoria es desplaçaran en avió i autocar per trepitjar Flandes el 25 de juliol. Un grup de tècnics s’avançaran un dia per poder fer un taller pràctic.

El director de la colla, Guillem Montero, assegura que es palpa molta il·lusió de cara al viatge. Això sí, durant els últims mesos han hagut de treballar de valent per organitzar per primera vegada un viatge d’aquesta envergadura.

Els Castellers de la Vila de Gràcia s’agermanen amb la cultura occitana

Abans de la diada de la festa major, els Castellers de la Vila de Gràcia actuaran a Arudy, un municipi d’Occitània. A més d’alçar-hi castells, els graciencs faran una cercavila i aprofitaran una excursió a les muntanyes properes per fer un pilar. Els amfitrions s’aplicaran per rebre els castellers, està programada la projecció del documental ‘Enxaneta’.

Els blaus han aconseguit el viatge a través d’un casteller que havia viscut en aquesta població francesa. Els organitzadors assumiran bona part del finançament. A més, la colla ha demanat una subvenció i cada casteller pagarà 15 euros. Fins a 150 persones s’han sumat a l’expedició, que tindrà lloc entre l’1 i el 3 d’agost. Això sí, els espera un viatge de sis hores en autocar.

Segon viatge de la temporada dels borinots

Els Castellers de Sants són la colla més viatgera de la ciutat aquesta temporada. El 8 de juny passat es van sumar des de Lisboa a la campanya d’Òmnium Cultural “Catalans want to vote”. Dos mesos després, s’enlairaran de nou, aquest cop cap a Estocolm. Els borinots representaran Barcelona en el festival de cultura de la capital de Suècia.

L’Institut de Cultura i la colla han finançat a parts iguals el viatge. Cada casteller ha hagut d’aportar 250 euros. La presidenta dels Castellers de Sants, Esther Oriol, reconeix que ha suposat “un esforç” perquè és el segon viatge de la temporada. Tot i això, mobilitzaran 207 castellers.

Els borinots ja han viatjat a l’Índia, Bilbao, el País Valencià i Bèlgica. Esther Oriol destaca que aquestes escapades creen molta cohesió social i “consoliden el grup”. Això sí, lamenta que coincideixen amb l’aturada del calendari i que “un temps de descans també és molt necessari per als castellers”.

Exportació castellera

Cada vegada és més habitual que les colles viatgin a l’estranger per donar a conèixer el fet casteller. El director de la Jove atribueix aquesta tendència a l‘interès dels mateixos castellers a exportar aquesta tradició. La presidenta dels Castellers de Sants afegeix que fora de Catalunya la gent veu castells per primera vegada quan les colles hi viatgen. Així, diu Esther Oriol, “posem un gra de sorra per internacionalitzar la cultura catalana”.