reunio atm tarifes 2024
Foto: Goroka

Promoció del Transport Públic (PTP) ha assegurat que l’increment del 6,75 % a les tarifes de l’ATM el 2024 “no pot ser l’única mesura per reduir el dèficit”. L’associació entén la pujada i la qualifica de “comprensible” per fer front al dèficit actual, però considera que no soluciona el problema de finançament. L’entitat parla “d’improvisació tarifària” i reclama més impostos “dels modes insostenibles cap el transport públic”.

Un “missatge inadequat” de les administracions

En un comunicat, la PTP afirma que amb aquest augment de preus, les administracions envien “un missatge inadequat” que és fer recaure la solució sobre els passatgers: “Ens preocupa que sigui l’única via per fer front al dèficit acumulat, ja que el fa recaure en exclusiva sobre els usuaris i, a més, no soluciona els problemes actuals de finançament”.

L’entitat també admet que la mesura no és una sorpresa i que ja van avisar que les gratuïtats i bonificacions del transport públic incrementarien el dèficit. També recorden de l’impacte de la pandèmia de la covid i la “davallada històrica” de passatgers i, de retruc, dels ingressos. Tot plegat, afirmen, també s’ha vist agreujat per la crisi de preus de l’energia.

Un peatge urbà per finançar el transport públic

La PTP reclama un sistema estable de finançament del transport i el que proposa és que la mobilitat no sostenible hi contribueixi. Per això, proposen que taxes i impostos d’aparcament, a l’aviació, a les zones verdes i blaves o peatges es destinin al transport públic, totalment o parcialment.

Entre d’altres, insisteixen en la implementació d’un peatge urbà per entrar a Barcelona. Asseguren que per quatre euros al dia recaptaria 300 milions d’euros per al transport públic.

Reclamen una tarifació social “ben definida”

També demanen que es reguli adequadament la tarifació social per als col·lectius que necessiten bonificacions. Les mesures anunciades d’afavorir els descomptes entre menors, joves i persones en situació d’atur “són un pas en la bona direcció”, segons la PTP.

Malgrat això, subratllen que deixa de banda altres col·lectius com la gent gran, les persones amb discapacitat, les famílies nombroses i les persones en situació de pobresa o exclusió social.