Els representants dels treballadors de bus de TMB i l’empresa s’han reunit aquest dijous al matí per intentar acostar posicions i evitar la vaga d’autobusos indefinida a Barcelona, prevista per al 17 d’octubre. De moment, però, sembla que l’acord està allunyat i que l’aturada no es desconvocarà. En tot cas, l’última decisió la tindrà l’assemblea de treballadors que haurà de votar la proposta de l’empresa. El principal escull són les millores salarials.

El comitè d’empresa demana una actualització dels sous que no els suposi una pèrdua de poder adquisitiu. TMB havia ofert inicialment un increment salarial del 2 % i argumentava que la Llei de pressupostos generals de l’Estat no permet que els increments salarials de les empreses públiques superin aquest percentatge. Ara bé, els treballadors argumenten que això ha quedat desfasat per l’acord entre el Govern espanyol i els sindicats majoritaris, que recentment han ratificat un augment de sou als funcionaris del 9,5 % en tres anys. Creuen que TMB té marge per millorar la seva proposta.

L’empresa afirma que continuarà oberta al diàleg i diu que mantindrà la discreció mentre durin les negociacions.

Altres reivindicacions

Els sindicats diuen que, a banda del sou, també reclamen millores en altres àmbits, com per exemple pel que fa als desplaçaments. Volen que l’estona que els conductors han de destinar al trasllat des de les cotxeres fins a casa seva —en punts, com per exemple, la Zona Franca— computi com a jornada laboral, especialment en els torns de nit.

Les negociacions continuaran aquest divendres

Empresa i treballadors han acordat seguir negociant aquest divendres per intentar acostar posicions. El principal escull, l’econòmic, sembla difícil de superar ja que segons Òscar Mellado, de la CGT, l’empresa, de moment, no vol passar del 3,5 %. El que sí que està pràcticament tancat és la inclusió del temps de desplaçament dins de l’horari laboral. Si demà no acaben d’acostar posicions, els representants dels treballadors ja han avançat que mantindran les aturades per franges horàries a partir del 17 d’octubre.

La primera tongada d’aturades, que es va fer coincidint amb la Mercè, va provocar importants afectacions per als usuaris. Els treballadors alerten que la vaga prevista a partir del 17 d’octubre també suposarà moltes molèsties: les aturades parcials estan previstes a primera hora del matí i a la tarda, en plenes hores punta.