És la nova estampa en sortir del metro de Glòries. L'anomenat umbracle, una lona de colors, en alguns trams impermeable, que serveix de passeig de camí a la torre Agbar. L'espai de l'umbracle i els seus voltants està pensat per acollir-hi esdeveniments i fires. De fet, ja està en marxa la primera de totes, coincidint amb la inauguració, la Fira de la Rehabilitació. I a tocar del mercat dels Encants, aquesta entrada de fusta obre el pas a una altra de les novetats, El Jardí de les Alzines. 7.600 metres quadrats amb prop de dues-centes alzines que formaven part de l'antiga plaça i que esperaran, aquí, a ser replantades al futur parc de les Glòries. Tant els bancs, els fanals, com les papereres són reciclats. Fins i tot els gabions que configuren els camins dins del jardí, plens de formigó matxucat provinent de l'anella viària. "Em sembla bé perquè sempre és un espai que es pot aprofitar i perquè la gent el pugui gaudir." "Ha dignificat la plaça i, de moment, l'ha humanitzat." "Ocupar aquests espais amplis sempre és bo per la ciutadania." "Queda fabuloso, me gusta como queda." A la reurbanització provisional del sud de la plaça se li ha de sumar encara aquest punt d'informació sobre la ciutat. "Aquest serà un punt d'informació turística." I una zona enjardinada a tocar de la Diagonal prop del centre comercial. Molts són elements efímers que es desmuntaran a mesura que avancen les obres. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "La ciutat ha de ser propietat permanent dels veïns de les veïnes i, per tant, en allò que sigui possible volem que l'apropiació per part dels barcelonins i les barcelonines sigui immediat. Fins i tot mentre duren les obres." I per que acabin encara queda molt, com a mínim fins a 2017. Temps suficient perquè aquesta pugui esdevenir una altra selfie típica de la ciutat.

Un cop enderrocada definitivament l’anella viària, de mica en mica la plaça de les Glòries va recuperant espai. Fins ara s’ha aconseguit reurbanitzar la banda mar amb bancs, papereres i fanals reutilitzats de la mateixa plaça o d’altres zones en obres i s’ha aprofitat el formigó de l’antiga anella per fer les pedres que omplen els gabions que envolten el Jardí de les Alzines.

L’umbracle, ubicat prop de la sortida del metro, és un dels espais provisionals més polivalent. L’estructura està pensada per oferir aixopluc i ombra, però alhora també té capacitat per acollir activitats. Justament, aquest cap de setmanase celebra sota l’umbracle la Fira de la Rehabilitació, que ofereix un seguit d’activitats i tallers per tal de fomentar la rehabilitació dels edificis.

Els set mòduls que formen l’umbracle s’il·luminen de forma autosuficient. Cada mòdul té unes lones de colors dissenyades per Neil Harbisson, un artista que només hi veu en blanc i negre. Harbisson va dissenyar l’Eyeborg, una tecnologia que permet identificar cada color amb un so. Aquest sistema ha inspirat l’aplicació per a telèfons intel·ligents ‘Eyeborgapp’, amb què es poden escoltar els sons que corresponen a cada color de la lona. A més, les lones també actuen de suports informatius, ja que s’hi poden projectar missatges d’actualitat cultural dels entorns de les Glòries.

A la cruïlla dels carrers de Casp, los Castillejos i la Gran Via, just davant del nou mercat dels encants, hi ha el Jardí de les Alzines. Per ara només es pot accedir a la plataforma superior del parc, però és possible gaudir i passejar per un espai verd on hi ha gairebé les 200 alzines que estaven plantades a l’interior de l’anella viària de Glòries.


La reurbanització provisional de la zona mar de les Glòries també inclou un punt d’informació turística ubicat dins l’illa del carrer de Casp, Cartagena, Meridiana i Gran Via, a tocar del jardí de les Alzines.