Aquestes tanques són el resultat d'un any i mig de negociacions. És el temps que la plataforma veïnal Fem Rambla i el districte han estat debatent com s'havia de remodelar el tram final del carrer. PERE NIETO, membre de Fem Rambla "Tenim la sensació que hem aconseguit que la gent entengués que valia la pena treballar i defensar un model d'espai públic com és la rambla del Poblenou." EDUARD FREIXEDES, regidor de Sant Martí "El tros aquest de baix és el que marca la pauta de qualsevol actuació que a partir d'ara s'hagi de fer a la rambla." Tindrà un passeig central fet amb un conglomerat polit de color gris. Els plàtans que hi havia fins ara se substituiran per aurons argentats, que tenen un fullatge similar però que causen menys problemes d'al·lèrgies. Aquest disseny de la rambla s'introduirà entre el carrer del Taulat i el passeig de Calvell amb un cost d'1.261.000 euros. PERE NIETO, membre de Fem Rambla "En primer lloc, hem de destacar que la proposta inicial era fer només el tram fins a Fernando Poo i que, finalment, gràcies a la pressió veïnal, es fa tot el tram sencer fins al passeig de Calvell. També, que hi haurà molta més accessibilitat. No tindrem ni jardineres, ni fitons per evitar l'aparcament de cotxes, sinó que hi haurà molt més espai per als vianants." L'accent que posa la reforma en l'accessibilitat també es fa palès en el carril diferenciat que tindran les bicicletes per creuar el passeig de Calvell fins al Parc del Poblenou. Totes aquestes característiques del projecte s'han definit a partir del debat, i en aquesta línia se seguirà mentre duri la remodelació. EDUARD FREIXEDES, regidor de Sant Martí "Abans de començar les obres vam fer una visita amb la gent de Fem Rambla per explicar-los com funcionarien les obres, unes obres que han de durar sis mesos. I, també, per establir el sistema de seguiment que farem al districte amb els representants veïnals." Mentre s'executi aquesta reforma, el districte i Fem Rambla seguiran treballant conjuntament per elaborar un pla d'usos per a la rambla.

La remodelació del tram final de la rambla del Poblenou, entre el carrer del Taulat i el passeig de Calvell, ha començat. El projecte es va consensuar al maig entre la plataforma veïnal Fem Rambla i l’Ajuntament, després d’un any i mig de negociacions. Els treballs duraran sis mesos i tindran un cost d’1,2 milions d’euros.

Després d’un any i mig de debat, finalment han començat les obres per transformar l’últim tram de la rambla del Poblenou, en direcció a la platja. El treballs, que tenen un cost 1.261.000 €, han iniciat al costat Besòs i després es traslladaran a la banda del Llobregat. Es preveu que la reforma estigui a punt abans de l’estiu, el juny de 2015.

Tal com es va acordar al maig, el passeig central tindrà una amplada de 9,6 metres i es cobrirà amb un conglomerat polit de color gris. Pel que fa als arbres, els actuals plàtans (platanus hispanica) es canviaran per exemplars d’aurons argentats (acer saccharinum), perquè no causin tants problemes d’al·lèrgies. Pel que fa a l’enllumenat, seguirà la línia d’altres trams de la Rambla, en què s’utilitza il·luminació LED. El regidor del districte, Eduard Freixedes, ha explicat que aquesta tipologia es farà servir de model en properes modificacions urbanístiques a la rambla. Des de la plataforma Fem Rambla, Pere Nieto destaca que aquesta reforma dóna prioritat a l’espai públic i fa la via més accessible per als vianants, perquè elimina fitons i jardineres. En canvi, sí que s’hi instal·laran papereres i cadires i bancs del model neoromàntic o similar.

Durant els sis mesos de les obres, veïns i districte faran una plataforma de seguiment i, paral·lelament, continuaran treballant per elaborar un nou pla d’usos per al passeig, que prevegi l’ordenació de les terrasses.

Un any i mig d’estira-i-arronsa

Arribar aquí no ha estat feina fàcil. L’abril de 2013, veïns del Poblenou es van manifestar en contra de la reforma de les rotondes de la rambla i van demanar que s’aturessin els treballs. Van demanar més debat amb el districte sobre les obres i, un mes després, l’Associació de Veïns del Poblenou va iniciar una consulta ciutadana per recollir les opinions dels veïns sobre la remodelació de la rambla. Des del districte, però, aquesta iniciativa no es va veure amb bons ulls i va proposar una nova consulta participativa per garantir que es recollirien totes les opinions ciutadans. Finalment, el novembre de 2013 va començar un nou procés participatiu i, el febrer de 2014, es va constituir un grup de treball entre districte i veïns per consensuar les actuacions a la zona. El resultat d’aquest periple es podrà veure al juny de 2015.