Des del primer televisor portàtil de l'estat espanyol fabricat a Barcelona el 1965, fins a les famoses setrilleres antigoteig de Rafel Marquina. Són dos dels més de 200 objectes que acull la primera planta del museu, dedicada al disseny de producte. Una planta més amunt, hi trobem les col·leccions d'arts decoratives i d'autor, que van del segle 3 al segle XX, entre les quals destaca aquesta berlina que data de 1750. I la tercera planta està dedicada a la moda, en què podem veure aquest vestit de cort del segle XVIII al costat d'un model de 2009 de la dissenyadora Txell Miras. Tres plantes dedicades només al disseny de l'objecte. PILAR VÉLEZ, directora del Museu del Disseny de Barcelona "Mai abans s'havia construit a la ciutat un edifici exprés. El museu significa el redescobriment de les arts de l'objecte i el disseny de la ciutat." La quarta planta deixa enrere l'objecte i se centra en el disseny gràfic. Aquesta primera exposició explica l'evolució del dibuix publicitari cap al disseny. En total el museu disposa de 6 mil metres quadrats d'exposició i d'un fons patrimonial de 70 mil objectes. Tot preparat per entrar ja en funcionament, però encara queda una assignatura pendent. JAUME CIURANA tinent d'alcalde de Cultura "Falta una cosa, que és la part del landing empresarial que és aquesta connexió amb la creativitat, amb el patrimoni i amb l'emprenedoria." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El DHUB reforça una altra cosa, que és la plaça de les Glòries com un nou epicentre econòmic social i cultural de la ciutat." De fet l'obertura al públic de l'edifici del Disseny Hub coincidirà amb l'estrena dels usos provisionals del cantó mar de la plaça de les Glòries. El viver d'alzines, el punt d'informació i aquesta pèrgola ja estan gairebé enllestits. Us ho ha explicat, Núria Pujadas.

Finalment Barcelona té un Museu del Disseny. Arribar fins aquí no ha estat una feia fàcil, sinó un “camí llarg”, com deia avui l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, durant la presentació d’aquest nou espai, que obrirà les portes al públic aquest diumenge. El nou museu ocupa quatre plantes de l’edifici Disseny Hub de la plaça de les Glòries i disposa de 6.000 metres quadrats d’exposició. És el resultat de la integració de quatre importants col·leccions, la del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i de la Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques. Un fons de més de 70.000 peces que, inicialment, s’explica en quatre grans exposicions temàtiques de mitjana durada (d’entre tres i cinc anys) que s’aniran modificant.

El redescobriment de l’art de l’objecte

“El Museu del Disseny significa el redescobriment de les arts de l’objecte“, diu la seva directora, Pilar Vélez. D’una banda perquè el nou espai torna a posar en relleu peces que fins ara no estaven ben exposades, però també perquè en mostra d’altres que no s’havien exposat mai abans, i moltes (fins a 1.810) que han estat restaurades recentment per un equip de 83 professionals.

El passeig pels quatre pisos del museu permet veure algunes curiositats, com el primer televisor portàtil de l’estat espanyol, fabricat a Barcelona l’any 1965, o les famoses setrilleres antigoteig que Rafel Marquina va dissenyar a principis dels 60 i que han fet la volta al món. També hi ha espai per als contrastos, com un vestit de la cort francesa del segle XVIII al costat d’un disseny actual de la barcelonina Txell Miras.

“El Museu del Disseny que Barcelona es mereix”

Pel tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, el Museu del Disseny, juntament amb El Born Centre Cultural, era un dels grans”transatlàntics” que es van trobar quan van arribar al govern, i ara la feina ben feta fa que l’espai “llueixi”. Per Ciurana, aquest és “el Museu del Disseny que Barcelona es mereix des de fa 20 anys”. El regidor de Cultura ha dit que amb l’obertura diumenge del museu, a l’edifici només li faltarà el “landing empresarial” per posar en comú la part creativa amb la productiva, que estarà enllestit “en els propers anys”.

Barcelona, motor del disseny

Per l’alcalde, Xavier Trias, aquest nou espai és un exemple més de l’aposta municipal perquè el disseny “continuï sent un dels motors estratègics de la ciutat”, i perquè també sigui “un actiu de futur”. El nou Museu del Disseny, a més a més, “potencia la nova plaça de les Glòries”, segons ha dit Trias, que l’ha qualificat com “una de les zones més atractives de la ciutat”.

El Museu obrirà al públic diumenge i l’entrada serà gratuïta fins al 31 de gener de 2015. Un cop acabin aquests dies de portes obertes, pensats perquè els barcelonins puguin conèixer el nou espai, l’entrada al recinte museístic costarà sis euros. Durant tot l’any vinent, continuaran les feiens de trasllat de part de les col·leccions dels diferents museus, que ara s’han integrat en aquest nou espai i que encara continuen guardades al Palau de Pedralbes.