Aquesta és l'última tanca que queda a la plaça dels Països Catalans. Després de gairebé set anys d'obres per la connexió de la línia d'alta velocitat entre Sants i la Sagrera, se n'han retirat les tanques i s'ha obert el pas als vianants. Això sí, de manera provisional. MANUEL VALDÉS, gerent adjunt d'Infraestructures i Coordinació Urbana "No pensem que aquest serà l'aspecte final de la plaça, això és perquè l'Ajuntament ha insistit a l'Adif en que era important de que fins que no es tornés a treballr en l'erassament de les sortides d'emergència es deixés el pas més lliure per les persones." L'objectiu és reurbanitzar la plaça i retornar-la a l'estat original, un disseny que va guanyar un premi FAD el 1984. El projecte definitiu i el finançament, però, encara s'estan negociant entre Adif i l'Ajuntament. "Vam pactar amb l'Adif que la podíem fer a mitges, això s'ha d'acabar de signar un conveni mitjançant el qual i com podíem assumir cadascú la seva part". Amb aquesta retirada de tanques el consistori pretén recuperar la plaça per als veïns. Alguns, però, no ho veuen clar. "Aquesta plaça fa molts anys que està en aquesta situació i jo crec que està una mica desaprofitada". "Han tret el vallat haurem de posar un altre vallat i s'hauran de revisar les obres, tot plegat una pèrdua de temps." Paral·lelament, avui també s'ha començat a pavimentar i habilitar per als vianants dues terceres parts de la cantonada del carrer de Provença amb l'avinguda de Josep Tarradellas. Treballs que s'espera estiguin acabats a finals de setmana.

Aquesta setmana s’està treballant per retirar les tanques de les obres per a  l’arribada de l’alta velocitat i la connexió del túnel Sants-la Sagrera amb l’estació de Sants. De moment, totes aquestes intervencions són provisionals, en espera de la urbanització definitiva que estan negociant Adif i l’Ajuntament.

A la plaça dels Països Catalans s’han retirat les tanques i s’ha recuperat el 100% de l’espai. S’han col·locat dues trapes de sortides d’emergència enrasades en el paviment i es manté l’edicle de la tercera sortida d’emergència, que se substitueixen per trapes, juntament amb els altres edicles que ja hi ha a la plaça.

Pel que fa a la cantonada del carrer de Provença amb l’avinguda de Josep Tarradellas, de moment només es recuperarà parcialment. A la capçalera nord de les obres de la línia d’alta  velocitat, al carrer de Provença entre el carrer de Nicaragua i l’avinguda de Josep Tarradellas es preveu recuperar el 66% de la zona ocupada per les tanques. S’arreglaran les voreres i es recuperarà una part de la calçada del carrer de Provença. També es farà una vorera provisional amb barana a l’avinguda de Roma fins al pas de vianants de l’avinguda de Josep Tarradellas.

L’Ajuntament està treballant en la redacció del projecte per recuperar de manera definitiva la cantonada del carrer de Provença des del carrer de Nicaragua fins a l’avinguda de Josep Tarradellas. L’objectiu és que les obres comencin, com a molt tard, el gener de 2015, amb una durada prevista de quatre mesos. El cost estimat de les obres és de 800.000 €.