No hi ha cap cotxe. Només poden passar autobusos i taxis. Des de primera hora del matí les màquines treballen a la plaça d'Espanya per renovar-ne l'asfalt. CARLES XICÓ, coordinació d'obres públiques de l'Ajuntament "La idea avui és fer les actuacions de fresat que veieu que s'estan fent amb unes màquines que es tracta de treure els 3 o 4 centímetres de capa de rodadura de la plaça i a continuació procedirem a fer la nova coL·locació d'aquest material." S'han d'asfaltar 11.000 metres quadrats. Cent operaris treballen per fer-ho possible en menys de 48 hores. El projecte per renovar la plaça d'Espanya costa prop de 300.000 euros i es desenvolupa durant l'agost perquè és quan menys trànsit hi ha. "Es lo normal porque es cuando menos circulación hay. Que a los que nos tocan nos tenemos que fastidiar pero es lo que toca". "Per una part està bé perquè la gent fa vacances i se'n va però també vénen molts turistes i això és un caos." Tots aquells que volen accedir a la plaça han d'utilitzar vies alternatives. (POSTPO) Els que circulen pel carrer de Tarragona, per exemple, es desvien per Consell de Cent. Per indicar-los hi ha prop de cinquanta persones, entre informadors i efectius de la guàrdia urbana repartits en les diferents vies que desemboquen a la plaça d'Espanya. FRANCISCO RUIZ, intendent de la unitat d'obres de la Guàrdia Urbana "Estan ubicats en tots els diferents punts que hem de filtrar i no deixar passar el trànsit a tota aquesta zona. Avui deixem passar només busos i taxis, demà en principi no haurà de passar ningú perquè s'estarà aglomerant." Aquesta tarda ja s'ha començat a asfaltar els carrils interiors de la plaça i demà, a les vuit del matí, es reprendran les tasques per posar el nou paviment. Serà el moment més complicat per a la circulació perquè no hi podranpassar ni els busos. Ara bé, com a molt tard al migdia ja es podrà tornar a circular amb normalitat.

Els treballs avancen a bon ritme i és possible que la plaça d’Espanya torni a quedar oberta al trànsit aquest diumenge abans de l’hora prevista, les 15 h. Però abans, des de les 8 h, aquest punt neuràlgic de la trama de carrers de l’Eixample i Sants-Montjuïc restarà aquest diumenge totalment tancat a la circulació de vehicles.

Aquest dissabte, les màquines fresadores i les que han començat ja a asfaltar han deixat un carril obert en tot moment perquè hi passessin taxis i autobusos. Aquesta nit, aquests carrils estan oberts també a la circulació de vehicles privats. Però aquest diumenge, fins que s’hi acabi d’asfaltar i tornar a pintar les línies sobre la calçada, el tancament serà total. Per tant, ni tan sols els autobusos arribaran a entrar a la plaça.

Fins ara, les retencions més importants per aquest tall de trànsit s’han produït al carrer de Tarragona. Els vehicles que hi baixaven sobretot amb la intenció d’arribar a la plaça d’Espanya i agafar la Gran Via per sortir de Barcelona han estat desviats cap a Hostafrancs pels carrers del Consell de Cent i del Moianès. Aquesta desviació ha provocat cues de fins a 30 minuts. Molts conductors s’hi han vist atrapats sense saber quina era la causa del tall. Tanmateix, la majoria s’ho ha pres amb resignació i entén que aquesta mena d’obres s’han de fer en períodes de vacances com aquest, en què el volum de trànsit a la ciutat en general és més baix.

El lateral de la Gran Via en sentit Besòs està tallat i desviat cap al carrer de Mèxic, però el tronc central continua travessant la plaça amb normalitat pel túnel inferior. És per això que el trànsit d’entrada a la ciutat no es veu afectat per aquestes obres, mentre que el de sortida sí.

Durant tot el cap de setmana, la Guàrdia Urbana reforça la presència al voltant de la plaça d’Espanya amb una vintena d’agents encarregats d’ordenar la circulació i intentar evitar que s’hi formin retencions. Fins ara no n’hi ha hagut. Tanmateix, el que es recomana als conductors és que evitin aquest punt com a via de sortida de la ciutat i optin sempre que es pugui per la ronda del Litoral, la del Mig per agafar la Gran Via a la plaça de Cerdà, o bé l’avinguda Diagonal.

Les obres de renovació del paviment de la plaça d’Espanya consisteixen a asfaltar una superfície de més d’11.000 metres quadrats i tenen un pressupost de 286.000 euros. Hi treballen un centenar d’operaris. Aquestes obres coincideixen amb les de reforma del Paral·lel, que des del mes de maig estan transformant la fesomia d’aquesta avinguda. Les afectacions més importants, però, s’havien produït fins ara a la part baixa, la més propera a les Drassanes.