Conductor al volant

La nova llei de trànsit de la DGT ja està en vigor. Es tracta d’una normativa que d’ara en endavant comportarà diversos canvis que afectaran els conductors de cotxes, camions, motos, bicis, patinets i altres vehicles. Les novetats principals del text impliquen unes sancions més dures per a determinades accions al volant, com l’ús del mòbil, no dur el cinturó posat o portar detectors de radars.

Et resumim la nova llei de trànsit en set punts que a partir d’aquest dilluns, 21 de març, afectaran els conductors.

1. Conduir amb el mòbil

S’endureixen les sancions als qui tinguin el mòbil a l’abast mentre condueixen. Si fins ara només es penalitzaven els qui el feien servir mentre agafaven el volant, a partir d’ara també està prohibit tenir-lo a la mà, encara que no se n’estigui fent ús. La sanció: sis punts del carnet, el doble que fins ara.

2. No portar el cinturó

No fer ús del cinturó de seguretat, el casc o altres sistemes de retenció, com les cadiretes infantils, també es penalitza més que fins ara si tenim en compte els punts. Es poden perdre fins a quatre punts del carnetun més que fins ara. La multa, en canvi, es manté en els 200 euros.

3. Llençar una cigarreta

Llençar una cigarreta sempre ha estat un acte incívic i, a partir d’ara, també està penalitzat. La nova normativa sanciona els conductors que tirin a la via, o als entorns, objectes que puguin produir incendis o accidents amb la retirada de sis punts del carnet. Fumar al volant també està en el punt de mira de Sanitat, que vol prohibir-ho a terrasses i vehicles particulars abans del 2023.

4. Portar detector de radars, sancionat

L’ús de detectors de radars passa a ser considerat una infracció greu i, com amb la norma dels mòbils, a partir d’ara també se sancionarà si se’n té un d’instal·lat, encara que no s’estigui fent servir. La multa és de fins a 500 euros i suposa la retirada de tres punts del carnet.

5. Sense 20 km/h de marge per avançar

Els límits de velocitat s’aplicaran de manera més estricta, ja que s’hauran de respectar fins i tot en fer avançaments. Fins ara, els topalls es podien superar en 20 km/h per avançar un vehicle, però a partir d’ara se suprimeix aquesta llicència.

6. 200 € de multa per aparcar en el carril bici

A partir d’aquest 21 de març, la Direcció General de Trànsit (DGT) recorda que queda prohibit parar o aparcar en un carril bici, acció que obstaculitza la circulació de persones que duen una bicicleta o qualsevol vehicle de mobilitat personal. En el cas que incompleixi aquest punt, la sanció serà de 200 €.

7. Casc en patinets i alcoholímetres per a transportistes

L’obligatorietat de portar casc quan es va en patinet elèctric no estava inclosa al text inicial de la mesura, però s’hi va afegir en forma d’esmena durant el tràmit parlamentari. Tot i això, de moment no pot entrar en vigor perquè encara s’ha de desenvolupar el reglament i l’ha d’aprovar el Consell de Ministres.

La lluita contra els conductors que superen la taxa d’alcoholèmia permesa posa el focus especialment en els transportistes professionals. Aquest article, però, entrarà en vigor d’aquí a uns mesos, a partir del 6 de juliol del 2022. Els conductors de vehicles de transport de mercaderies i de viatgers amb més de vuit places hauran de disposar del sistema Alcolock, uns alcoholímetres que bloquegen l’arrencada de l’automòbil si el conductor supera les taxes d’alcohol marcades per la legislació.