Conductor al volant

La nova llei de trànsit, circulació i seguretat vial, suposarà un enduriment de les sancions per a determinades conductes temeràries al volant. De moment, ja ha estat aprovada al Congrés dels Diputats i ara està pendent de la validació del Senat i publicació al BOE. Quins són els canvis principals de la nova llei de trànsit? T’afectarà com a conductor?

La nova llei de trànsit penalitza el doble l’ús del mòbil

S’endureixen les sancions per agafar el mòbil al volant, que suposarà l’eliminació de sis punts, el doble que abans. A més, si fins ara la legislació penalitzava l’ús del telèfon mentre es conduïa, ara va més enllà i persegueix també als conductors que subjectin el mòbil amb la mà, independentment de si n’estan fent ús o no.

No portar el cinturó o el casc, més sancionat

La normativa aprovada al Congrés preveu incrementar les sancions per no utilitzar el cinturó de seguretat, el casc o altres sistemes de retenció com ara les cadiretes infantils. En aquest cas s’eliminaran quatre punts del carnet, un més que fins ara.

Com afecta la nova llei de trànsit als patinets elèctrics?

Els conductors dels vehicles de mobilitat personal com ara els patinets elèctrics estaran obligats a portar el casc un cop la llei s’aprovi definitivament. Aquesta mesura no estava inclosa al text inicial, però es va afegir en forma d’esmena durant el tràmit parlamentari.

patinet electric casc
Conductora d’un patinet amb el casc posat

L’ús de detectors de radars, una infracció greu

L’ús de detectors de radars serà considerat una infracció greu. Això suposarà una multa de fins a 500 euros i la retirada de tres punts del carnet de conduir, tot i que en aquell moment no s’estigui utilitzant el dispositiu.

Alcoholímetres per als transportistes professionals

Els conductors de vehicles de transport de mercaderies i de viatgers amb més de vuit places hauran de comptar, a partir del 6 de juliol del 2022, amb uns sistemes anomenats “alcolock”. Es tracta d’uns alcoholímetres que bloquegen l’arrencada de l’automòbil si el conductor supera les taxes d’alcohol marcades per la legislació.

Un conductor supera la taxa d’alcoholemia marcada per la llei

Com puc recuperar els punts del carnet segons la nova llei de trànsit?

La nova llei de trànsit unifica el temps necessari per recuperar els punts del carnet de conduir. Si el Senat dona llum verda a la norma, després de dos anys sense cometre cap infracció es tornaran tenir els 12 punts. A més, sempre que no t’hagis quedat a zero, cada dos anys podràs fer un curs de conducció segura per obtenir dos punts addicionals.