El Ministeri de Sanitat ha enllestit un pla integral contra el tabaquisme que prohibirà fumar a l’interior de vehicles privats i també a espais exteriors com terrasses de bars i restaurants, i les proximitats d’edificis públics. L’objectiu del Govern espanyol és aplicar-lo abans del 2023 per crear “espais sense fum” i vetar no només el tabac sinó també les cigarretes electròniques i productes de tabac escaldat.

A l’abril el ministeri va ajornar la decisió sobre prohibir fumar a les terrasses per evitar contagis de covid-19. A Catalunya es permet fumar a l’exterior sempre que es respectin els dos metres de distància. Tot just ara fa 10 anys de l’entrada en vigor de la llei que va eliminar el fum dels espais públics tancats, que va endurir la del 2005, quan va començar el desterrament de la cultura del tabac a l’estat espanyol.

Etiquetat genèric dels paquets de tabac

El document de l’executiu espanyol, al qual ha tingut accés l’Agència EFE, reflecteix que Sanitat es planteja implantar l’empaquetat genèric dels paquets de tabac per treure l’atractiu publicitari de les marques. Una opció que ja s’ha aplicat a França i Austràlia per ajudar que en minvi el consum. També es vol prohibir els additius que donen aroma en tabac i productes relacionats. A més, es vol frenar la publicitat encoberta i les promocions en xarxes socials i plataformes de tots aquests nous productes.

La normativa planteja igualar l’empaquetat per reduir l’impacte publicitari de les marques

Regulació de cigarretes electròniques i alternatives

També a curt termini i amb la intenció d’implementar-ho en dos anys, el Ministeri de Sanitat vol modificar la Llei 28/2005 i el Reial decret 579/2017 per adaptar així tota la normativa contra el tabaquisme “als canvis produïts al mercat amb l’aparició de nous productes i aconseguir un avanç en la regulació dels espais sense fum”.


L’Administració és conscient del retard en els seus compromisos en la lluita contra el tabac i per això impulsa aquest pla amb cinc metes i 21 objectius. L’esborrany ja s’ha enviat a les societats científiques i mèdiques, i a les comunitats autònomes, perquè abans del dia 15 d’aquest mes presentin les seves aportacions.