Per segon any consecutiu el terrat de l'Ajuntament s'ha transformat en un centre de comandament des d'on Bombers, Guàrdia Urbana i Mossos vigilen que la plaça de Sant Jaume no superi l'aforament. JOAN ASÍN, cap de la Unitat de Protecció Civil "Tenim la visió total de la plaça i els accessos per tant quan veiem que hi ha està plena, o que una entrada es col·lapsa i quan s'allibera, tornem a obrir. Així anem fent tota la estona. " Encara que l'accés regulat es va implantar l'any passat, la majoria del públic desconeix la mesura i intenta entrar a la plaça per les vies de sortida. Els informadors han tingut feina. "No por aquí no, está cerrado. La siguiente a la izquierda." La situació s'ha complicat poc després de les 12 i les vies d'entrada com el carrer Ferran s'han anat obrint i tancant al llarg de la diada castellera. "Jo puc entendre que el tema seguretat és important, però emprenya que no pugui entrar perquè tinc amic dins." "Trobo que està bé per controlar l'aforament, però és molt complicat accedir a la plaça." "Altres anys era més problemàtic, hi havia molta gent i no es podia estar a la plaça. Jo crec que és millor que tanquin i qui vulgui venir que vingui abans." El dispositiu permet que dins de plaça els castells es puguin contemplar amb més comoditat.

Igual que l’any passat, el centre de comandament s’ha instal·lat al terrat de l’Ajuntament, on hi ha una visió privilegiada de la plaça i també dels accessos. Agents de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra coordinats pel cap d’Unitat de Protecció Civil vigilen que la plaça no superi l’aforament.  “Quan veiem que la plaça està plena o que una entrada es col·lapsa, tanquem els accessos. Quan la situació es normalitza, tornem a obrir”.

Els carrers d’entrada (Jaume I, de Ferran i del Bisbe) s’han tallat fins a sis cops. La mesura no és nova, es va implantar amb èxit l’any passat, però encara és força desconeguda per bona part del públic que intenta accedir a la plaça per les vies de sortida: el carrer del Paradís, el de la Llibreteria, el de la Ciutat, el del Call i la plaça de Sant Miquel. El carrer de Sant Honorat resta tancat en tots dos sentits, perquè està reservat per als serveis.