Més de mig miler de persones convocades per la Plataforma d’Afectats per Restriccions Circulatòries s’han manifestat aquest dissabte al matí per protestar contra la zona de baixes emissions (ZBE) que es posarà en marxa l’any vinent. La protesta, que ha mobilitzat 600 cotxes segons la Guàrdia Urbana i un miler segons els organitzadors, ha començat a la plaça d’Espanya i ha avançat per la Gran Via direcció al passeig de Gràcia.

Els concentrats critiquen que la mesura que entrarà en funcionament a partir del 2020 els discrimina i rebutgen les restriccions i les multes econòmiques que s’aplicaran als vehicles contaminants que circulin per la zona restringida. Consideren que d’aquesta manera s’està atacant “un col·lectiu vulnerable” i no d’altres com l’aeronàutic que “genera moltes més emissions” i defensen que les administracions no estan combatent la “problemàtica real”.

Per això reivindiquen que la solució no passa per vetar els cotxes més antics i destruir un parc automobilístic que, defensen, en molts casos està en bon estat. En aquest sentit expliquen que no tots els vehicles contaminen més per ser més antics i reclamen que les revisions es personalitzin amb l’objectiu de registrar les emissions que genera cada cas i cada vehicle i no atenir-se a una data.

Una “nova” etiqueta per als històrics

A la manifestació s’hi han sumat diferents col·lectius afectats per la ZBE. Des de treballadors que es veuen obligats a renovar la seva flota o amants dels vehicles clàssics. Fins i tot algunes persones hi han assistit amb una etiqueta de la DGT inventada amb la categoria “històric-clàssic” que reclama l’accés sense restriccions d’aquest tipus de vehicle a la ciutat.

vehicles historics

Tot i que a partir del 2020 aquests usuaris podran circular durant el cap de setmana els preocupa que la prohibició s’ampliï i que no puguin mai més entrar a la ciutat, un fet que diuen, podria afectar la història de l’automoció.