Amb controls com aquest la Guàrdia Urbana vigila els conductors de la ciutat durant l'agost. I si algú corre massa o es passa un semàfor en vermell... pot enfrontar-se a situacions com aquesta. Els agents posen en marxa durant aquest mes tres campanyes diferents, una per setmana, per combatre conductes temeràries en la conducció. CARLES REYNER, intendent-portaveu de la Guàrdia Urbana "La primera i la tercera campanya van dirigides a causes: alcohol i velocitat. I la segona, la del mig diguem-ne, va dirigida a protegir vianants i ciclomotors". Dilluns ja va començar la primera fase, amb la fita de reduir el consum d'alcohol i drogues al volant. Es fan controls durant tot el dia i amb incidència especial en les motos, perquè acostumen a presentar una taxa de positius per alcoholèmia superior a la dels turismes. Del 8 al 14 d'agost, la segona campanya se centrarà en la reducció de l'accidentalitat i pretén garantir la seguretat dels vianants i els conductors de motocicletes. Per això s'activarà la vigilància als passos de zebra i s'accentuarà el control del trànsit en punts conflictius, com ara les rondes. Finalment, l'últim dispositiu d'aquesta campanya triple, del 15 al 21 d'agost, se centrarà en la disminució de la velocitat, amb controls mitjançant radars fixos i mòbils. L'actuació, coordinada amb el Servei Català del Trànsit i els Mossos d'Esquadra, es farà sobretot a les zones a les zones 30 de la ciutat. Amb la campanya es vol mantenir la tendència a la baixa de la sinistralitat a Barcelona. En els primers sis mesos de l'any el nombre de morts s'ha reduït en un 30% respecte de l'any passat.

La primera de les campanyes es desenvoluparà de l’1 al 7 d’agost i es dirigirà a prevenir el consum d’alcohol i drogues per part dels conductors. La Guàrdia Urbana instal·larà controls preventius d’alcoholèmia i drogotest a diferents punts de la ciutat durant les 24 h del dia. Se centrarà especialment en els conductors de vehicles de dues rodes. Segons dades de la Guàrdia Urbana, l’any passat la taxa de positius en els controls d’alcoholèmia entre aquests conductors va ser del 9,2% en els cas dels ciclomotors i del 8,9% en el de les motocicletes.

La segona campanya es farà entre el 8 i el 14 d’agost i tindrà com a objectiu reduir l’accidentalitat i protegir especialment els col·lectius més vulnerables: els vianants i els conductors de vehicles de dues rodes. En aquest sentit, els agents controlaran principalment que es respectin els passos de vianants i l’ocupació de les voreres per evitar atropellaments. També s’activarà la vigilància en els punts més conflictius de la ciutat -incloses les rondes- i s’activarà el dispositiu específic de la carretera de l’Arrabassada.

L’última campanya tindrà lloc la tercera setmana d’agost (del 15 al 21) amb la intenció de reduir les infraccions relacionades amb l’excés de velocitat. Aquesta iniciativa es farà de manera coordinada amb els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit i consistirà a controlar la velocitat (mitjançant els radars mòbils i portàtils i els vehicles dotats de radar).

Menys accidents que l’any passat

Segons dades de la Guàrdia Urbana, en els primers sis mesos d’aquest any, s’han produït 4.462 accidents de trànsit a Barcelona. La xifra suposa una reducció de l’1,87% respecte al mateix període de l’any passat. També ha disminuït el nombre de ferits i el de víctimes mortals, que ha passat de 21 a 15.