Els Mossos d'Esquadra ja ha traspassat l'última barrera que els quedava en la lluita contra els carteristes. Des d'aquest cap de setmana, agents d'uniforme vigilen els vestíbuls, andanes i vagons de la xarxa de metro. Una feina que fan braç a braç amb la Guàrdia Urbana. Uns i altres es reparteixen els horaris i les estacions de manera que a les hores punta sempre hi hagi policia patrullant. I de moment, l'operació està donant bons resultats. Només aquest cap de setmana, la Guàrdia Urbana ha identificat 348 persones. A quatre més se les ha emportades detingudes per resistència a l'autoritat, furt i tinença d'armes, entre d'altres. Sembla que la noticia s'ha escampat entre els carteristes. Una impressió que també comparteixen els vigilants de seguretat del metro. Una de les patrulles, per exemple, només s'ha creuat amb una parella de carteristes en tot el cap de setmana i justament, la Guàrdia Urbana ja els estava identificant. La feina dels agents d'uniforme es completa amb la dels de paisà. Fins ara, la seguretat al metro requeia a les seves mans. Ara, se n'ha reforçat la plantilla per enxampar "in fraganti" els delinquents. I la tercera pota del dispostiu és aquesta. Això és el que es coneix com el patrullatge de saturació. Agents d'ordre públic es distribueixen per tot el vestíbul amb un únic objectiu: el de dissuadir els possibles lladres. L'operatiu se centra, sobretot, en 14 estacions on des de fa temps actuen els carteristes. Estarà en marxa fins a finals de setembre, quan se'n farà un primer balanç per saber si ha funcionat.

En el primer cap de setmana de l’operatiu conjunt, la Guàrdia Urbana ha detingut quatre persones: per tenir pendent una ordre de recerca i captura, per resistència i desobediència, per furt i, la darrera, per tinença il·lícita d’armes.

El cos policial també ha identificat 348 persones, ha traslladat tres estrangers en situació irregular i n’ha imputat tres per delictes menors: per una falta contra la propietat intel·lectual per vendre DVD falsificats i, els altres dos, per una falta d’estafa. A més, ha obert 17 actes per venda ambulant il·legal i ha imposat quatre denúncies, dues per aquest mateix motiu.

La Guàrdia Urbana ha imposat dues denúncies més -per viatjar sense bitllet i per fumar al metro- i ha fet cinc advertències per contravenir l’Ordenança de Convivència que prohibeix el seminudisme a la ciutat.

L’operatiu Xarxa pretén garantir la seguretat als transports públics i millorar-ne la percepció ciutadana, a més de prevenir l’acció dels carteristes i detenir els autors de les accions penals.