viaducte L10 Sud Zona Franca

La Línia 10 Sud del metro sumarà tres estacions noves al polígon de la Zona Franca el març del 2021. Les parades tenen el nom de Port Comercial, Ecoparc i ZAL – Riu Vell, i estan ubicades sobre el viaducte que hi ha al carrer A. La inversió per posar-les en marxa és de 10,5 M €, una partida que la Generalitat va aprovar al juliol. Ara s’estan acabant les obres d’arquitectura i instal·lacions.

Aquestes noves parades donaran continuïtat a l’L10 Sud, que al febrer d’aquest any va estrenar l’estació de Zona Franca, la primera a celobert sobre el viaducte. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que la intenció era obrir les estacions abans, però que la pandèmia ha retardat les obres. Segons Calvet, les tres noves parades superaran el milió de passatgers anuals.

noves estacions L10 sud

L’anunci d’obertura d’aquestes noves estacions deixa, de nou, enlaire el futur de la parada de Motors, pendent d’acabar. L’estació està entre Foc i Zona Franca. El conseller n’ha vinculat l’obertura als fons europeus per a la reactivació econòmica. Damià Calvet ha posat al mateix sac el finançament necessari per acabar el tram central de l’L9 o la unió dels tramvies per la Diagonal.

Plaques solars per produir energia

Les noves estacions de l’L10 Sud sobre el viaducte tindran plaques fotovoltaiques a la coberta. De moment, ja s’han instal·lat 100 panells a la parada de la Zona Franca i s’espera fer el mateix a les tres noves. La inversió prevista és de 420.000 € i es calcula que les quatre estacions produiran uns 200.000 Kw/any.

plaques solars metro L10 Zona Franca

El pla preveu posar també panells solars al terrat dels tallers de l’L9/L10, que són a la Zona Franca. La instal·lació permetrà obtenir més energia que la de les quatre estacions. Al terrat s’hi posaran 4.850 plaques solars. Entre totes les plaques es generaran 3 milions de Kw/any. La potència que es produirà serà un 3 % de la que consumeixen cada any les línies 9 i 10.