En Carlos és un dels primers alumnes que viatja sol en autobús per arribar a l'escola gràcies al projecte Kan Go. Un sistema que permet als pares assegurar-se que els fills han arribat bé al centre a través del telèfon mòbil. Això és possible perquè els alumnes porten una targeta de transport que quan són a la parada de l'autobús, valida un cooperant que els espera. Automàticament els pares reben per SMS o correu electrònic un avís que indica el punt exacte on es troba l'escolar. El mateix passa a la porta del centre, on tornen a validar la targeta. CARLOS CALICÓ "Abans venia en cotxe amb el meu pare, però ara amb el Kan Go vaig millor al col·legi i més segur." GEORGINA FLAMME, mare d'en Carlos: "Potser si no rebés aquests missatges no l'hauria deixat anar sol a l'escola." JOSÉ ANTONIO ALEJO, cooperant de Kan Go "Em vénen amb una targeta de Kan Go i me la passen per un mòbil." De moment el projecte s'està provant a sis centres del districte de Sarrià - Sant Gervasi, una de les zones de la ciutat amb més densitat d'escoles. Es calcula que dels 40.000 alumnes que hi ha, 13.000 provenen d'altres barris i l'ús del vehicle privat fa habitual aquesta imatge en aquests carrers a primera hora. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Sarrià - Sant Gervasi: "En un districte com el de Sarrià - Sant Gervasi, on tenim una problemàtica de moltes escoles i, per tant, molt trasllat en cotxes particulars de nois i noies al matí i a la tarda, estem intentant això, acostumar la gent a agafar el transport públic per anar a l'escola." No es descarta estendre el projecte en altres districtes de Barcelona com l'Eixample o les Corts, on també hi ha un gran nombre d'estudiants i desplaçaments.

El menor agafa l’autobús i un cooperant s’encarregarà de validar la targeta de Kan Go. Els pares reben un avís al telèfon mòbil, ja sigui un missatge de text o un correu electrònic, en què s’indica en temps real el punt exacte on es troba l’escolar. Quan l’alumne entra al centre també ha de validar la targeta i els pares rebran un segon avís quan el menor ja ha arribat a classe.

Descongestionar de trànsit Sarrià – Sant Gervasi

El projecte s’ha posat en marxa amb algunes famílies de sis centres educatius del districte de Sarrià – Sant Gervasi, on hi ha una concentració d’escoles molt important que genera problemes de trànsit a les hores punta. Molts dels alumnes que estudien en aquesta zona hi arriben en vehicle privat. El projecte vol promoure l’ús del transport públic entre les famílies perquè autoritzin els fills a viatjar sols en transport públic a l’hora d’anar i tornar de l’escola. “Potser si no rebés aquests missatges no l’hauria deixat anar sol a l’escola”, explica la Georgina Flamme, mare d’un nen usuari de Kan Go. El regidor del districte, Joan Puigdollers, assegura que amb aquesta iniciativa l’Ajuntament vol “acostumar la gent a agafar el transport públic per anar a l’escola”.

Ampliar el projecte a altres zones

La prova pilot podria estendre’s a altres districtes on s’acumula la mateixa congestió de trànsit, com els entorns de les escoles de l’Eixample i les Corts.