Tres quarts de sis de la tarda. La vaga parcial ha tornat a arrencar. Fins a les vuit només han passat la meitat dels combois. Això s'ha traduït en uns temps d'espera d'entre cinc i sis minuts. Les andanes han començat a omplir-se i els combois també. Tot i això no s'ha arribat al col·lapse. Tot ha quedat en passatgers anxovats, portes que no tanquen i algun usuari que ha decidit deixar passar el metro. "Quiero ir medianamente cómodo. No quiero ir apretujado ni empujándome." La manca d'aglomeracions significatives es justifica en part pel descens d'usuaris durant les hores d'afectació. Al matí les validacions han caigut un 25 %. Només s'ha hagut de regular l'accés a les andanes durant uns minuts a les estacions de Sagrada Família i de la Sagrera. La majoria de passatgers asseguren haver viscut la jornada amb normalitat. "Casi casi com un dia normal, la veritat." "Yo no lo he notado." "No he tingut cap problema i vinc des del Maresme." En aquesta nova vaga de metro els usuaris ja estaven, més que resignats, acostumats. "Ja estem acostumats que hi hagi vaga de metro i amb l'Alimentaria han aprofitat." "Fastidia un poco pero tampoco porque piden sus derechos." "Derecho a huelga tiene todo el mundo pero últimamente son muchas." "Entro en contradicció, sempre he estat a favor de les vagues però quan afecten tanta gent molesten." La majoria estava al corrent de l'aturada. Per això hi ha qui ha buscat alternatives. S'ha notat un increment lleuger d'usuaris de bus i de ferrocarrils de la Generalitat. Aquí, però, tampoc no hi ha hagut grans aglomeracions.

Les aturades al transport públic convocades per aquest dimecres afectaran tota la franja del matí, de 9 a 15 h, i també la circulació dels combois a partir de les 22 h. En tots els casos els serveis mínims fixats per la Generalitat són del 30 % i, per tant, estableixen la circulació d’un de cada tres combois. Segons TMB l’aturada es traduirà en temps d’espera aproximats de fins a 16 minuts al matí (22 en les línies automàtiques) i d’entre 23 i 33 minuts a la franja nocturna.

Normalitat i un 25 % menys passatgers

Tot i les aglomeracions en hora punta registrades al matí en algunes estacions, els serveis mínims s’han complert i només ha estat necessari regular els accessos per evitar taps a les andanes de la Sagrera i la Sagrada Família, al matí, i al tram central de la línia 5 entre Sants Estació i Diagonal, a la tarda. La vaga, que s’ha desenvolupat sense incidents, també s’ha notat en la caiguda d’usuaris: un 25 % menys respecte a un dia feiner.

Amb tot, hi ha hagut molts problemes per accedir als combois en alguns trams molt concorreguts, precisament també a l’estació de la Sagrera de la Línia 1.

Els passatgers, la majoria dels quals tornaven de la feina a casa, s’han mostrat resignats i han entomat la circumstància amb paciència. Mentre que d’altres han criticat el “xantatge” dels qui convoquen la vaga: la tercera  d’aquest 2016 després de les protestes durant el Mobile World Congress i l’aturada el dia del partit entre Barça i Madrid al Camp Nou.

Els més perjudicats, com sempre, han estat els usuaris habituals del suburbà, ja que en hora punta les esperes per agafar el metro han estat d’entre sis i vuit minuts en les línies convencionals i d’11 minuts a les automàtiques. En general, els passatgers estaven força informats i per aquest motiu hi ha qui ha decidit agafar el bus, on tampoc no s’han vist amuntegaments. Entre les 5 i les 8 hores hi ha hagut un repunt d’usuaris, probablement perquè molts s’han volgut avançar a l’inici de la vaga i han sortit abans de casa.

Seguiment de prop del 100 %, segons UGT

En un comunicat, el sindicat UGT assegura que el seguiment de les aturades ha estat “pràcticament absolut“, cosa que demostra, diu, “la conscienciació de la plantilla que l’actual actitud de bloqueig de la direcció de TMB és insostenible“. I afegeix que “el conveni és l’única manera d’acabar amb la conflictivitat a l’empresa”.

La vaga també ha afectat la mobilitat dels assistents a la fira Alimentaria, la més important del sector.