“Vaig fer el transbordament de l’L3 a l’L9 a Zona Universitària. L’andana estava buida, només hi havia una bossa de mà groga de mida mitjana.” La Mónica, que es dirigia a treballar, va donar un primer cop d’ull a l’interior de la bossa i hi va veure “les coses típiques”: unes ulleres, claus, una mica de maquillatge i la documentació de la propietària.

Va agafar l’ascensor per dirigir-se a la cabina del cap d’estació. “Com que hi ha tant de temps de pujada, vaig mirar en una butxaca interior i hi vaig veure tots aquells diners en efectiu. Feixos de bitllets de 50 euros. Llavors, em vaig espantar.

“Mai a la vida no havia vist tants diners”

“Et passen moltes coses pel cap. Són molts diners per donar-los a algú així com així”. Abans de dirigir-se als treballadors del metro, la Mónica va preferir trucar a la policia. Li van passar la trucada a la Guàrdia Urbana, que li va indicar que deixés la bossa a la garita i que uns agents anirien a buscar-la.

Una vegada entregats els 8.575 euros va seguir pensant-hi. “Li anava donant moltes voltes. No et passa cada dia… Però vaig pensar que havia fet el correcte.”

“Alguns em diuen que m’ho hauria d’haver quedat”

“De primeres, alguns em diuen que m’ho hauria d’haver quedat, però quan saps el que costa guanyar aquests diners… No em veia amb cap dret d’agafar-los“. La família i els amics de la Mónica Barranco, en general, li diuen que va fer bé. Esperava que la història s’acabés aquell mateix matí, però en arribar a casa al vespre va veure que molts mitjans havien publicat la notícia. Una dona havia reclamat la bossa a l’estació de l’L9 a la T1 de l’aeroport i se li havia pogut tornar.

Els seus companys de l’organització del SIL, el Saló Internacional de Logística de Barcelona, asseguren que el seu gest representa els valors de l’organització. Després de 10 anys vivint a Barcelona, aquesta veïna de les Corts explica que ha tingut algunes experiències desagradables que la fan escèptica de la bona fe de la gent en situacions similars. En preguntar-li si creu que li haurien tornat els diners si hagués estat ella qui se’ls havia deixat, la resposta és clara: “no”.