Ja està tot a punt perquè entri en funcionament l’L9 Sud. Aquest matí se n’ha fet la inauguració formal, en què diverses autoritats han viatjat en metro fins a l’aeroport. Ha estat un acte al qual s’ha donat màxima importància, ja que es tracta d’un projecte que es fa realitat després d’haver patit diversos endarreriments i canvis de traçat.

La inauguració es fa a pocs dies del Mobile World Congress i, de fet, era una reclamació dels organitzadors per fer-lo a Barcelona. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha remarcat que és una obra necessària tot i que ha reconegut que ha arribat tard.

Puigdemont també ha aprofitat per retreure al govern espanyol la manca d’inversions a Catalunya: “En aquest context de grans esforços de l’administració local i del govern de la Generalitat, l’Estat ha dimitit de les seves responsabilitats en les inversions pel que fa a la mobilitat i les infraestructures”. Unes paraules que no han agradat al president del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, que ha abandonat la sala.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha compromès a continuar treballant perquè la línia arribi fins a la Zona Franca i la Marina perquè, ha dit Colau, “els hi devem als veïns i veïnes”. A més, l’alcaldessa ha destacat que el nou tram inaugurat ajudarà a vertebrar i millorar la connectivitat entre municipis.

A les tres de la tarda, l’L9 Sud estarà oberta al públic en una jornada de portes obertes. Es repartiran 50.000 bitllets inaugurals gratuïts amb dos viatges que els usuaris podran fer servir durant tot el cap de setmana.

Manifestació dels treballadors del metro

Poc abans de la inauguració, una seixantena de treballadors de metro de TMB s’han manifestat amb xiulets i pancartes. Una acció més de protesta que s’emmarca en les negociacions que estan tenint amb la direcció sobre el conveni col·lectiu.

Els treballadors reclamen una millora salarial i de les condicions de treball. De moment, els sindicats mantenen que la vaga de treballadors, que coincidirà amb el Mobile World Congress, és inevitable.