La reunió que han mantingut els treballadors del metro i la direcció de TMB aquest dimecres ha finalitzat sense cap acord que permeti desconvocar la vaga prevista per al 22 i 24 de febrer, una aturada que coincideix amb el Mobile World Congress. La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, va avançar ahir que oferiria millores laborals, com ara incrementar la plantilla o reduir els contractes temporals, i també que buscaria fórmules per assegurar el poder adquisitiu dels treballadors.

Els representants de la plantilla s’han mostrat “sorpresos” perquè, segons ells, l’empresa no ha posat sobre la taula de negociació cap de les propostes anunciades. El portaveu del Comitè d’Empresa, Óscar Sánchez, ha qualificat d'”indignant” la posició de TMB i ha dit que l’oferta avançada ahir era “una mentida”. Des de la UGT de Catalunya -un dels sindicats que integren el Comitè d’Empresa- han demanat “que no es posin més entrebancs a aquesta negociació” i han explicat que la direcció “ha demanat més temps per poder concretar les propostes”.

Molt diferent és la valoració que ha fet de la reunió Mercedes Vidal, que ha qualificat la trobada de “molt positiva” perquè “ha servit per reprendre el diàleg”. Vidal ha reconegut, però, que “la negociació d’un conveni no és fàcil, ni curta ni immediata”. Sobre l’oferta de millores laborals, ha dit que “s’han posat sobre la taula però tot això té un camí per concretar-ho”.

De fet, treballadors i empresa es tornaran a trobar demà, en una nova reunió amb la mediació del Departament de Treball, en què s’espera que l’empresa presenti propostes concretes per intentar evitar la vaga. Si no és així, els representants de la plantilla creuen que l’escenari més probable és que les aturades s’acabin produint.

Els treballadors han plantejat uns serveis mínims del 25 per cent en dues franges de tres hores, al matí i a la tarda. L’empresa, en canvi, vol que es mantinguin uns serveis d’entre el 60 i el 80 % en la majoria de línies.

Preacord per aturar la vaga d’autobús

TMB, en canvi, sí que ha arribat a un preacord amb els sindicats majoritaris del servei d’autobús en la negociació del nou conveni col·lectiu. En els propers dies, els sindicats signants sotmetran el document a referèndum perquè sigui ratificat pels seus afiliats.

El text, segons l’empresa, preveu un increment de salaris per als treballadors, millores en la prima per objectius i el manteniment dels llocs de treball, de les jornades i dels festius. A més, TMB es compromet “a fer totes les actuacions tècniques, jurídiques i econòmiques per poder esdevenir l’operador del nou tramvia”. L’empresa assegura que les condicions pactades en aquest preacord són les màximes a les quals pot arribar per la contenció de la despesa imposada per l’actual marc legal.