Pas endavant per encarrilar la connexió del tramvia per la Diagonal. I mai millor dit. El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts una partida de 37,6 M € per allargar el Trambesòs de Glòries fins a l’estació de Verdaguer (passeig de Sant Joan). Els diners han de servir per posar la infraestructura ferroviària (vies i catenària soterrada) d’aquesta primera fase, que disposarà de tres noves parades.

Amb la partida aprovada, la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, ha explicat que el govern ha encarregat a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) que tregui a concurs les obres per poder-les adjudicar. La previsió és que els treballs comencin la tardor del 2021.

mapa tramvia Diagonal Glòries Verdaguer

La connexió del tramvia per la Diagonal és una obra que assumeixen tant l’Ajuntament de Barcelona com l’ATM. Si la Generalitat s’encarrega de les vies i la catenària, al consistori li pertoca la urbanització de l’avinguda, per la qual ja té aprovat el projecte executiu per valor de 34,8 M €. A aquests diners cal afegir-hi la transformació de la part sud de la plaça de les Glòries (21,4 M €), on es farà un intercanviador de tramvia, metro i bus davant del Museu del Disseny.

La inversió aprovada per la Generalitat és només una part dels 61 M € que es calcula que haurà d’invertir en aquest primer tram, ja que a banda de posar via i catenària, a l’ATM li pertoca fer-se càrrec de comprar combois i adaptar la flota actual a una catenària soterrada.

“És una gran notícia”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha celebrat l’acord de la Generalitat per posar diners a la connexió del tramvia. “És una gran notícia”, ha dit Sanz, que ha destacat que “Barcelona fa un pas més per fer realitat una infraestructura que fa una dècada que estem esperant i que necessitem”. L’empresa municipal Bimsa s’encarregarà ara de treure a concurs les obres per urbanitzar la Diagonal amb la intenció de començar-les a la tardor. En el que no hi ha novetats és en el model de gestió, un dels punts que ERC va posar en l’acord per fer possible el tramvia.