Dispositiu per la Via Catalana: un repte de mobilitat

Segons el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, la mobilitat és el repte principal de la Via Catalana, “el desplegament més singular i nombrós que tindrà lloc aquest 11 de setembre”, i que afectarà vies tan importants com la N-II i la N-240, en un recorregut total de 440 km. Per això, el departament s’ha comunicat amb els 84 ajuntaments del país per on passa la Via Catalana. En 42, la via passa per tram urbà.

Per aquesta raó, a partir de les 13 h i fins després de les 18 h de la tarda, es faran restriccions al trànsit en diferents intensitats per les calçades per on passa la Via Catalana. Des de les 13 h s’impedirà el pas dels vehicles pesants per les carreteres per on passa la Via. A les 14.30 h començaran els primers talls de trànsit en les vies interurbanes, i a partir de les 15.30 h, la policia local dels 42 municipis per on la via passa per tram urbà, procedirà a tallar el trànsit a les vies urbanes. Finalment, es procedirà a una restricció total al trànsit a les 16.45 h a tot el recorregut de la Via Catalana, i fins a les 18 h.

En els trams de l’N-II i la N-240 per on passa la Via Catalana, el trànsit es desviarà per vies alternatives, i en el cas que l’itinerari alternatiu més recomanat sigui de pagament, serà gratuït. Això, però, no es farà de manera automàtica: caldrà que el Servei Català de Trànsit ho autoritzi en funció de cada cas. A més, la informació del dispositiu i els consells dels cossos de seguretat s’actualitzaran durant tot l’11 de setembre a través de les xarxes socials: des del compte de Twitter dels Mossos d’Esquadra, de la Direcció General de Protecció Civil així com el Servei Català de Trànsit. El conseller Ramon Espadaler ha demanat una actitud de tolerància i respecte mutu per totes les persones que interactuaran aquest dia.

Actes institucionals

El dispositiu de seguretat començarà el dia 10 al vespre i acabarà l’11 de setembre a la nit, després de la celebració de tots els actes previstos, un total de 41 arreu del territori català. Entre els actes institucionals més rellevants, se celebrarà l’entrega de les Medalles d’Or de la Generalitat – dimarts al vespre –, l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova i l’acte institucional central al Parc de la Ciutadella – dimecres al matí -.