Aquest dimecres, 31 de març, és l’últim dia que les furgonetes sense etiqueta ambiental de la DGT poden circular lliurement dins de la ZBE Barcelona. L’1 d’abril acaba la moratòria per a aquest tipus de vehicle i, per tant, ja no podran circular més entre setmana. Segons l’Ajuntament, les furgonetes sense etiqueta –és a dir, les més contaminants– representen ara mateix un 0,88 % del parc circulant.

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha assegurat que el sector arriba “amb els deures fets” perquè l’any 2017 les furgonetes sense etiqueta representaven un 3,5 % de tot el parc circulant, i ha recordat que les furgonetes més contaminants tenen més de 15 anys i, per tant, “són vehicles que pràcticament han doblat l’esperança de vida”. Badia també ha avisat que si circulen per la ZBE i les detecta una càmera o la Guàrdia Urbana, s’enfronten a sancions que partiran dels 100 €.

Excepció especial si no ha arribat la furgoneta nova

L’inici del règim sancionador per a les furgonetes, però, tindrà una excepció. L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha anunciat que donarà un permís especial a aquelles persones que hagin comprat una furgoneta menys contaminant, però que encara no hagi estat lliurada. És a dir, les furgonetes contaminants podran seguir circulant sense ser multades fins que no arribi la furgoneta que la substituirà.

Hi ha només un requisit per poder beneficiar-se d’aquesta excepció temporal: que la compra del vehicle nou (que, òbviament, ha de tenir un distintiu ambiental de la DGT) s’hagi efectuat abans de l’1 d’abril. L’AMB ha pres aquesta decisió després de copsar amb el sector que “s’estan produint endarreriments en el lliurament de vehicles nous”.

Tots els propietaris de furgonetes que es trobin en aquesta situació i es vulguin beneficiar del permís específic, cal que ho acreditin al registre metropolità de la ZBE.

Següents prohibicions: camions, autocars i autobusos

La ZBE Barcelona encara no està 100 % desplegada per a tots els vehicles contaminants. Arran de la pandèmia, l’AMB va replantejar el calendari de moratòries per als vehicles pesants i, per això, els camions, autocars i autobusos sense distintiu de la DGT encara poden circular lliurement:

  • Camions pesants i petits autocars: poden circular fins al 30 de juny. Si no se n’amplia la moratòria, l’1 de juliol ja no podran entrar a la ZBE si no tenen distintiu ambiental.
  • Autocars i autobusos: poden circular fins al 31 de desembre. En canvi, a partir de l’1 de gener del 2022 ja no ho podran fer.

Segons ha avançat l’AMB, també se’ls aplicarà el mateix criteri que a les furgonetes i, per tant, podran beneficiar-se d’un permís temporal fins que no arribin els vehicles substituts, menys contaminants.