Les obres per baixar a la calçada el polèmic carril bici de la Gran Via de les Corts Catalanes entre la plaça d’Espanya i el carrer de la Mineria han començat a la banda muntanya. El projecte estava encallat des de feia dos anys a causa de la mobilitat complicada en aquesta zona, ja que pels laterals de la Gran Via hi circulen nombroses línies d’autobús i hi ha molts encreuaments. Aquests aspectes s’han hagut de tenir en compte i això ha impedit que el nou carril bici pugui ser segregat en la totalitat del tram.

Bicicletes i vehicles compartiran la calçada en els trams més estrets

El carril bici que ja s’ha començat a construir serà unidireccional i estarà situat a les calçades laterals de la Gran Via. Per fer-ho possible s’eliminarà el carril d’estacionament. La nova infraestructura ciclista estarà situada a la banda dreta de cada lateral transcorrerà en paral·lel amb el carril bus. En el trams més estrets però es faran unes plataformes elevades on la circulació es limitarà a 30Km/h i les bicicletes compartiran espai amb els autobusos. Les obres s’han dividit en dues parts. La primera fase es farà a la banda muntanya, a la part que correspon al barri d’Hostafrancs i s’allargarà fins al juny. La segona part començarà després, a l’altra banda de la Gran Via, a la banda que correspon al barri de la Font de Guatlla.

Talls de trànsit puntuals de trànsit al lateral de la Gran Via

Els treballs s’han dividit per fases. Es començarà a actuar a la banda muntanya de la Gran Via. Els treballs s’han iniciat aquesta setmana entre la carretera de la Bordeta i el carrer de Sant Roc on es canviaran els embornals i les reixes del clavegueram. Aquestes intervencions menors duraran un mes i un cop s’hagin fet a la part muntanya es repetiran a la banda mar. Simultàniament, s’eixamplaran les cinc parades d’autobús que hi ha en el tram de Gran Via entre la plaça d’Espanya i el carrer de la Mineria.

Aquestes tasques comportaran talls de trànsit puntuals els diumenges 30 d’abril, 7 de maig i 6 de juny. Dissabte, 22 d’abril, s’eliminarà el sentit pujada al carrer de Sant Roc i s’hi deixarà només el sentit baixada cap a la Gran Via. Del 2 al 8 de maig es preveu el tall del lateral de la Gran Via entre els carrers de Farell i Moianès. En aquelles dates s’ocuparà també el carril bus del tronc central de la Gran Via entre les 9.30 i les 16.30 h.

El carril bici entrarà en funcionament a la tardor

Els treballs de pavimentació i semaforització del carril bici segregat es faran a partir de juny i si es compleix el calendari d’obra previst, el carril entrarà en funcionament a la tardor. Un cop estigui en marxa s’eliminarà el carril bici actual situat a la vorera.

Aquesta obra millorarà la connexió ciclista existent, entre l’Esquerra de l’Eixample i el Poble-sec i amb el passeig de la Zona Franca i l’Hospitalet de Llobregat, a través dels barris de la Font de la Guatlla i de la Bordeta.