La Generalitat i l’Ajuntament han acordat un pla amb calendari i pressupost per instal·lar ascensors a l’estació de metro de Plaça de Sants, on s’aturen les línies 1 i 5. Es tracta d’una informació que ha avançat Sants 3 Ràdio i que ha confirmat la regidora de Sants-Montjuïc, Raquel Gil. “El primer ascensor treballem perquè estigui en marxa el 2024, que seria el de l’L1, que és el que és més fàcil de fer. Després, per al 2027 s’ha de fer el de l’L5 i adaptar l’intercanviador“, ha detallat.

Les obres suposarien una inversió d’uns 30 milions d’euros per part de la Generalitat de Catalunya i servirien per eliminar un dels punts negres en accessibilitat de la xarxa de metro barcelonina i donar resposta a una reivindicació veïnal que ve de llarg. “Les dificultats tècniques de l’ascensor han fet que tingués un pressupost per sobre d’altres actuacions que s’han fet, però hem traslladat la importància per al barri de fer accessible aquest punt“, ha declarat Gil en una entrevista a la ràdio santsenca. El fet és que es tracta d’una estació amb un gran volum d’usuaris. L’any 2022 hi van passar gairebé dos milions de viatgers per l’L1 i 2,7 milions per l’L5.

Prudència veïnal davant l’anunci

L’anunci de l’acord entre la Generalitat i l’Ajuntament arriba dies després que la lluita veïnal hagi revifat, amb una manifestació el 7 d’octubre per reclamar una adaptació total de l’estació. Tanmateix, el moviment veïnal ha rebut les paraules de la regidora de Sants-Montjuïc amb prudència. Consideren positiu i gens casual l’anunci, però veuen el 2027 com un horitzó massa llunyà. A més, recorden que en el passat, com el 2007, ja hi va haver projectes per fer accessible l’estació i no es van fer realitat.

De fet, ja han anunciat la intenció de “seguir pressionant fins a tenir sobre la taula concrecions, com ara licitacions”, ha explicat Susanna Reigada, presidenta del Centre Social de Sants, a la mateixa emissora. Dissabte passat van iniciar una recollida de signatures que estendran a més punts del barri i el proper dilluns han convocat una assemblea per planificar més accions reivindicatives.

L’Ajuntament, obert a reformar la plaça de Sants

En paral·lel a la instal·lació d’ascensors a les dues línies de metro i l’intercanviador, la regidora del districte, Raquel Gil, també s’ha mostrat oberta a parlar de la reforma de la plaça de Sants. “Encara és massa d’hora però seria un bon moment per estudiar fer-hi millores“, ha apuntat.