TMB inicia aquest dilluns, 23 d’octubre, una campanya intensiva de control de bitllets als usuaris del metro. Durant uns dies es desplegaran més revisors del que és habitual tant als vestíbuls de les estacions com també als passadissos, els intercanviadors i, fins i tot, dins dels combois. La campanya s’allargarà un parell o tres de setmanes i és la tercera actuació de control intensiva que es fa aquest any.

L’objectiu: conscienciar de la importància de validar el bitllet

TMB recorda que l’objectiu d’aquests controls de bitllets no és recaptatori. De fet, les pantalles de les andanes ja fa dies que avisen que a partir d’aquest dilluns s’intensifiquen els controls. L’operador assegura que amb aquestes campanyes vol conscienciar els usuaris de la importància de validar els títols de transport. D’una banda, per evitar el frau, però, de l’altra, hi ha altres motius, com, per exemple, que el bitllet inclou una assegurança de viatge.

Aquestes campanyes intensives no són les úniques que TMB realitza controlar que els usuaris validen el bitllet. De fet, se’n fan diàriament de rutinàries a tota la xarxa de metro, i també es fan controls específics en estacions concretes on, per exemple, es detecta que hi ha més usuaris que es colen sense pagar.

Un frau de 9,6 milions d’euros anuals

TMB calcula que el frau en els títols de transport representa deixar d’ingressar 9,6 milions d’euros, segons dades del 2018. L’operador calcula que set de cada 200 passatgers es colen al metro, fet que representa una taxa de frau del 3,5 %. Una xifra que és similar a la d’altres grans ciutats europees. El moment de la setmana que més usuaris es colen al metro és el dissabte a la nit.