“Vestíbul, atenció tancat portes” És un gest simple però molt útil per a les persones amb mobilitat reduïda. Fins fa poc no es podia fer a l’estació de metro del Poblenou, però ara s’hi ha instal·lat un ascensor per facilitar-ne l’accessibilitat. També s’hi han construït rampes, eliminat el desnivell de l’andana amb els combois i reformat el vestíbul. “Uns deu anys ja fa que es reclamava i que l’hagin instal·lat és un primer pas.” L’associació de veïns valora positivament les millores però recorda que l’estació encara no té sortida d’emergència i que, de fet, només té un accés i no dos com la majoria. És molt concorreguda, ja que està a prop de la platja i el barri ha crescut molt en els darrers anys. JORDI MODAMIO, AV del Poblenou “Per temes econòmics només podien muntar l’ascensor, llavors queda pendent com a mínim fer la sortida d’emergència, a l’altra banda de les andanes.” L’estació de metro del Poblenou, de la Línia 4, era una de les poques que encara no estava adaptada per a persones grans o minusvàlids. Les obres han costat pràcticament dos milions d’euros i s’han dut a terme en poc menys d’un any i mig.

També s’han habilitat rampes per fer accessibles els recorreguts per dins de l’estació i se n’ha remodelat el vestíbul per optimitzar els espais i posar mobiliari i màquines validadores nous. Les obres, que van començar el març de 2015 i han costat 1,8 milions d’euros, eren una antiga reivindicació dels usuaris. L’any 2013, els veïns fins i tot van engegar una recollida de signatures per demanar millores en aquesta estació i a la de Ciutadella – la Vila Olímpica, totes dues de l’L4.

Ara, amb aquesta remodelació i les de les estacions de Collblanc (L5) i Zona Universitària (L3), el 91 % de les estacions de la xarxa de metro ja són totalment accessibles. L’adaptació de les estacions restants es troba en fase de projecte.

Els veïns demanen una sortida d’emergència

Els veïns però, tenen una queixa. L’estació de metro del Poblenou, de la Línia 4, té una única sortida quan a la resta de la ciutat la majoria en tenen dues. Segons explica l’associació de veïns del barri, el principal problema és que no hi ha una alternativa en cas d’haver d’evacuar l’espai. Per això reivindiquen que, com a mínim, es construeixi una sortida d’emergència.

La solució ideal però, asseguren, és que es faci  un segon accés al metro pel carrer de Lope de Vega que se sumaria a l’actual, ubicat a la cantonada dels carrer de Pujades i de Bilbao. També reclamen que s’ampliï el vestíbul ja que, adverteixen, es col·lapsa a les hores punta. Expliquen que el barri ha crescut molt en els darrers anys i la del Poblenou és una de les estacions més properes a la platja. A més, recorden, hi ha altres estacions de la línia groga que encara no estan adaptades, com la veïna de la Vila Olímpica, que forma part del 9% que encara no s’ha condicionat.