Els mapes del temps s’han anat posant d’acord per deixar-nos una Diada 2021 una mica més estable a Barcelona, tot i que amb restes d’inestabilitat cap al prelitoral, especialment durant la tarda.
Tarda de tempestes locals al prelitoral
Aquesta tarda la majoria de models conflueixen en la possibilitat de ruixats i alguna tempesta a les comarques del prelitoral. Es podrien formar cap a l’Alt Penedès, l’Ordal, el nord del Baix Llobregat, els Vallesos i el Montseny.
Pel que fa a la resta de Catalunya, esperem xàfecs i tempestes a l’interior de Girona, els Pirineus i els Prepirineus Orientals, el prelitoral de Tarragona, els Ports i l’est de la Catalunya Central. De cara al vespre, nit i matinada, alguna tempesta forta entre la costa del Garraf i el Tarragonès.
Cap a les 15 h han començat els xàfecs a la Conca de Barberà d’una forma aïllada. A posteriori, s’han anat profilerant cap a l’Anoia, el sud del Bages, prop de St Llorenç del Munt i a la Vall del Congost, al Vallès Oriental.
A mesura que la tarda ha avançat, els ruixats del prelitoral s’han desfet i han aparegut d’altres al Pla de Bages i al sud-est del Ripollès. A banda, continuen els xàfecs als Ports i interior de les Terres de l’Ebre.
Més tard, entre les 18 i les 19 h, les tempestes de l’interior de l’Ebre s’han mogut cap al sud, afectant la província de Castelló. D’altra banda, s’han gestat dos nous nuclis convectius: un cap a la vall del Cardener i prop de Castelltallat, al Bages, i l’altra a la Serra Transversal, a la Garrotxa.
Matí amb nuvolositat al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre
El dia ha començat amb força núvols cap al sud del país, especialment a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, on aquesta nit s’han acumulat 22 mm en 30 minuts a l’illa de Buda.
Durant el matí hem detectat nuclis convectius sobre el mar que no han arribat a terra ferma, però que són indici o símptoma que l’atmosfera no es troba del tot estable.
Configuració atmosfèrica indefinida
Tant el model europeu (ECMWF) com l’americà (GFS) indiquen la presència d’una borrasca lluny de casa nostra, a l’oest de Galícia. Catalunya s’emplaça en una zona indefinida, amb condicions lleugerament favorables a la inestabilitat en altura.
Sensació de xafogor acusada l’11 de setembre a Barcelona
La temperatura a Barcelona continuarà assenyalant valors de finals d’estiu. Es preveu una màxima pròxima als 27 o 28 ºC després d’una nit amb una mínima d’entre 20 i 21 ºC.
La humitat ambiental elevada afavorirà que la sensació de xafogor sigui marcada a les hores centrals del dia.
A la resta del país també s’espera que per la Diada faci la calor habitual per les dates. La màxima voltarà els 30 ºC a l’interior i se situarà entre els 30 i els 33 ºC als punts més càlids de ponent. A les valls pirinenques s’esperen registres màxims a l’entorn dels 25 ºC.