El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha posat l’èmfasi en la necessitat d’un referèndum d’autodeterminació, durant el discurs institucional amb motiu de la Diada. L’ha qualificat com “un compromís democràtic del tot irrenunciable”, davant del qual, ha dit, “no descansaré fins a fer-lo realitat”.

En aquest sentit, Aragonès ha fet una crida a traduir l'”ampli consens polític” existent al Parlament de Catalunya a favor de l’autodeterminació en una “aliança entre institucions, partits, societat civil i ciutadania”. L’objectiu, segons el president de la Generalitat, ha de ser “recuperar la iniciativa” i fer “inevitable” el referèndum, que considera com la proposta “més inclusiva” per resoldre un conflicte com l’actual.

Cal una aliança per fer inevitable un referèndum que, per a mi, és un compromís democràtic, del tot irrenunciable, davant del qual no descansaré fins a fer-lo realitat
Pere Aragonès, president de la Generalitat

El president català s’ha compromès a defensar aquesta iniciativa, a més de l’amnistia per a totes les persones encausades pel procés independentista, durant la taula de diàleg amb l’Estat espanyol prevista per a la setmana vinent. També ha demanat “unitat” i “perseverança” per afrontar aquesta negociació política “de govern a govern”.

Tot i així, Aragonès ha reconegut que el conflicte polític amb l’Estat “genera molta frustració” als catalans favorables al referèndum perquè “fa massa temps que resta pendent de resoldre”. A més, el president ha subratllat que les discrepàncies es veuen “agreujades” per la pandèmia de la covid-19, que “condiciona i continuarà condicionant les nostres vides”.

El conflicte polític amb l’Estat, des de fa massa temps, resta pendent de resoldre i genera molta frustració als catalans que volem decidir el futur del país amb llibertat
Pere Aragonès, president de la Generalitat

Durant el seu discurs, enregistrat des de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Pere Aragonès ha volgut expressar un “reconeixement a tot el personal sanitari i a la resta de servidors públics” pel seu esforç en la lluita contra el coronavirus, alhora que ha volgut tenir un “record per a les víctimes” de la pandèmia. El president de la Generalitat ha manifestat la seva confiança en la recuperació, gràcies a l’arribada dels fons europeus Next Generation, dels quals ha reclamat “poder gestionar la part que ens correspon”.