Pere Lluis Donoso. Sagrada Família
Pere Lluis Donoso. Sagrada Família

Els mapes del temps s’han anat posant d’acord per deixar-nos una Diada 2021 una mica més estable a Barcelona, tot i que amb restes d’inestabilitat cap al prelitoral, especialment durant la tarda.

Tarda de tempestes locals al prelitoral

Aquesta tarda la majoria de models conflueixen en la possibilitat de ruixats i alguna tempesta a les comarques del prelitoral. Es podrien formar cap a l’Alt Penedès, l’Ordal, el nord del Baix Llobregat, els Vallesos i el Montseny.

Pel que fa a la resta de Catalunya, esperem xàfecs i tempestes a l’interior de Girona, els Pirineus i els Prepirineus Orientals, el prelitoral de Tarragona, els Ports i l’est de la Catalunya Central. De cara al vespre, nit i matinada, alguna tempesta forta entre la costa del Garraf i el Tarragonès.

Cap a les 15 h han començat els xàfecs a la Conca de Barberà d’una forma aïllada. A posteriori, s’han anat profilerant cap a l’Anoia, el sud del Bages, prop de St Llorenç del Munt i a la Vall del Congost, al Vallès Oriental.

A mesura que la tarda ha avançat, els ruixats del prelitoral s’han desfet i han aparegut d’altres al Pla de Bages i al sud-est del Ripollès. A banda, continuen els xàfecs als Ports i interior de les Terres de l’Ebre.

Radar meteocat 16:50 h

Més tard, entre les 18 i les 19 h, les tempestes de l’interior de l’Ebre s’han mogut cap al sud, afectant la província de Castelló. D’altra banda, s’han gestat dos nous nuclis convectius: un cap a la vall del Cardener i prop de Castelltallat, al Bages, i l’altra a la Serra Transversal, a la Garrotxa.

Matí amb nuvolositat al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

El dia ha començat amb força núvols cap al sud del país, especialment a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, on aquesta nit s’han acumulat 22 mm en 30 minuts a l’illa de Buda.

Meteosat SAT24. Dissabte, 11 de setembre, al matí
Radar del Meteocat dissabte al matí

Durant el matí hem detectat nuclis convectius sobre el mar que no han arribat a terra ferma, però que són indici o símptoma que l’atmosfera no es troba del tot estable.

Configuració atmosfèrica indefinida

Tant el model europeu (ECMWF) com l’americà (GFS) indiquen la presència d’una borrasca lluny de casa nostra, a l’oest de Galícia. Catalunya s’emplaça en una zona indefinida, amb condicions lleugerament favorables a la inestabilitat en altura.

Mapa d’altura i isobàric per a la Diada. Font: GFS/ Wetterzentrale

Sensació de xafogor acusada l’11 de setembre a Barcelona

La temperatura a Barcelona continuarà assenyalant valors de finals d’estiu. Es preveu una màxima pròxima als 27 o 28 ºC després d’una nit amb una mínima d’entre 20 i 21 ºC.

La humitat ambiental elevada afavorirà que la sensació de xafogor sigui marcada a les hores centrals del dia.

A la resta del país també s’espera que per la Diada faci la calor habitual per les dates. La màxima voltarà els 30 ºC a l’interior i se situarà entre els 30 i els 33 ºC als punts més càlids de ponent. A les valls pirinenques s’esperen registres màxims a l’entorn dels 25 ºC.