Temps o clima? Meteorologia o climatologia? Sovint sentim aquests quatre conceptes fets servir d’una manera gairebé aleatòria com si fossin sinònims, però la realitat és que volen dir coses diferents.
La meteorologia, la ciència del dia a dia
A grans trets, la meteorologia és la ciència que estudia l’estat de l’atmosfera en un lloc i en un moment determinats. Pot ser present, passat o futur. Així, “meteorologia” i “temps” sí que són sinònims i es poden fer servir indistintament.
Podem saber quin temps teníem el 3 de gener del 1958. Quina era la temperatura aquell dia, quant vent teníem, si va ploure… són les condicions meteorològiques que hi havia aleshores.
Però també podem saber quines condicions meteorològiques tenim avui o demà. De fet, els informatius acaben gairebé tots amb la previsió meteorològica (i no climatològica) per a l’endemà i els dies següents. Els telenotícies acaben amb la previsió o el pronòstic del temps.
El temporal Gloria, les llevantades, les onades de fred, les grans tempestes, les calorades a gairebé 40 ºC, siguin del dia i de l’any que siguin, són tots fenòmens meteorològics que poden alterar el dia a dia.
La climatologia, la ciència dels llargs períodes
En canvi, la climatologia és la ciència que estudia també l’estat de l’atmosfera, però en un temps molt més dilatat en el temps. Amb les dades meteorològiques diàries es calculen les mitjanes del que seria usual en un lloc determinat i en un període que acostuma a ser superior a 30 anys.
És la ciència de les “mitjanes“, la del que “hauria de passar” en un hipotètic escenari ideal basant-se l’estudi de les condicions meteorològiques anotades durant molts molts anys.
Així, a Barcelona, podem dir que tenim un clima mediterrani i que es caracteritza per tenir dues estacions de pluja (tardor i primavera) i un període estiuenc eixut i càlid. La climatologia, per tant, et podrà dir que a l’estiu no plou gaire i que acostuma a fer calor, però serà la meteorologia la que t’intentarà esbrinar si plourà el dia de la teva boda o el 17 de juliol.
La climatologia també mira escenaris futurs. Basant-se en les dades obtingudes, intenta oferir respostes, per exemple, als nous escenaris que ens obrirà el nostre clima amb l’escalfament global atmosfèric.
Per exemple, les projeccions climàtiques per a les properes dècades no ens diuen pas que el juny del 2056 ha de ser especialment càlid, però tots els escenaris climàtics apunten que el clima de mitjans de segle serà més càlid que l’actual.
Les condicions climatològiques, una batalla encara per guanyar
Tot i que s’ha fet molta feina, encara trobem sovint el gran “cavall de batalla”: les condicions climatològiques. Qui no ha sentit al metro, a Rodalies o fins i tot en alguna roda de premsa d’alguns càrrecs importants que “a causa de les condicions climatològiques adverses, el servei està interromput”?
Afectacions que poden superar els 20 minuts derivat de condicions climatològiques adverses.
— R2 Sud Rodalies 🤖 (@rod2sudcat) January 21, 2020
⚠️🚌 Línia 102 #busbcn: fins a la finalització del servei, sense circulació al cementeri de Collserola a causa de les condicions climatològiques.
— TMBinfo (@TMBinfo) January 22, 2020
I, evidentment, les condicions que impedeixen el funcionament d’alguna cosa són momentànies, originades per un fenomen meteorològic puntual.
L’expressió correcta, per tant, seria que aquest servei alterat és “a causa de les condicions meteorològiques actuals o adverses“.
Temps, clima, meteorologia o climatologia. Tot sona més o menys igual, però el cert és que tenen significats diferents.