Foto: @angelgalanmont

Per tenir un hort urbà només cal disposar d’una terrassa, balcó o pati assolellat i una aixeta propera per poder subministrar aigua a les nostres plantacions. A més, aquests dies de confinament per la covid-19 segur que ha estat una bona distracció per a molts i més tenint en compte que quan arrenca la primavera també arrenca l’activitat a l’hort.

La climatologia de la ciutat és bona per als sembrats, ja que hi ha moltes hores de sol i no s’acostumen a produir gelades, especialment entrada la primavera, que és quan comença a florir la vegetació. Aquest 2020, però, pot ser diferent.

Sense sembrats fins a l’abril

Durant els mesos d’hivern es poden plantar alls, enciams, espinacs, faves, pèsols, porros i pastanagues. És a partir de l’entrada de la primavera quan el ventall del sembrat s’amplia: patates, tomaqueres, carbasses, carbassons, cebes, cogombres, albergínies, espàrrecs, maduixes i mongetes. A final de la primavera també s’hi afegeixen les cols i el meló.

La meteorologia d’aquest mes de març ha propiciat que hi hagués alguns dies amb pluja, com aquest dilluns, i això és bo per als sembrats. Tanmateix, els mapes del temps preveuen que ens arribi, entre dimecres i divendres, una massa d’aire freda, quasi siberiana, que no ens ha afectat ni durant els mesos d’hivern. Això podrà facilitar que moltes plantes que han començat a florir perdin la flor.

Recordem que aquest hivern ha estat el més càlid que s’ha registrat mai a tot el continent europeu.

Com s’han de protegir els sembrats del fred?

Les plantes més delicades, les més joves i les plantades recentment poden veure’s afectades aquests dies per l’arribada del fred i patir danys irreparables. És per això que caldrà protegir tant les plantes en testos com les de terra.

  • Un dels principals consells és reduir el reg. Al centre de la ciutat serà difícil que geli, però amb termòmetres per sota dels 5 ºC és millor assegurar un bon drenatge de l’aigua i evitar que s’acumuli. És aconsellable regar abans d’una nit freda, en aquest cas, la de dimecres a dijous i la de dijous a divendres. D’aquesta manera el sòl atraparà la calor millor si és humit que quan està sec. Al prelitoral, si el sòl està congelat, serà millor no regar.
  • Si tenim plantes en testos, és aconsellable agrupar-los i, si és possible, posar-los a prop d’arbustos o d’una paret perquè les plantes estiguin més protegides del fred. Si la paret està orientada al sud i és fosca, encara millor, ja que així absorbirà més calor.
  • Una altra possibilitat és cobrir les plantes amb plàstics transparents, per deixar passar la llum i evitar que el fred les faci malbé. Una bona opció és posar escorça de pi, palla o fulles seques a terra perquè facin de coixí protector per al sòl, com un aïllant tèrmic natural.