onades previstes barcelona temporal febrer 2023
Gràfica de l'evolució de les onades mitjanes a Barcelona

El temporal de mar s’ha reactivat puntualment dilluns al migdia. Les onades han anat a més de forma sobtada a partir del migdia. A darrera hora de la tarda ja es mesuraven onades mitjanes (significants) de 3,8 metres, amb onades puntuals màximes de més de sis metres.

L’onatge encara no ha tocat sostre, ho farà dimarts entre la tarda i darrera hora.

Onades mitjanes de més de 4,5 metres a les platges de Barcelona

Protecció Civil manté activada l’alerta del pla Procicat davant la possibilitat elevada que el temporal de mar superi àmpliament els quatre metres d’alçària a tot el litoral català. També es manté l’alerta del pla Neucat així com la del pla Ventcat davant la possibilitat de fortes ventades.

L’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest dilluns en fase d’alerta el Pla d’actuació d’emergència municipal per mal estat de la mar.

Els models de previsió d’onatge apunten a una millora efímera del temporal marítim dimarts al matí, moment en el qual les onades podrien perdre alçària de forma momentània. Tot indica, però, que a partir del migdia, coincidint amb el gir del vent cap a llevant, el temporal empitjorarà de forma notable a Barcelona i a tot el litoral central.

previsio onades Isaack
Evolució de l’onatge durant les darreres hores (línia contínua) i previsió (línia discontínua)

Les onades mitjanes entre la tarda i darrera hora del dia podran moure’s a l’entorn dels 4,5 metres de mitjana les platges de Barcelona. Parlarem de mar brava, terme que s’empra quan les ones s’emplacen entre els quatre i els sis metres d’alçària. Les onades puntuals podrien superar, fins i tot, els set metres en algun moment.

El temporal començarà a anar de baixa dimecres al matí, per bé que fins dijous continuarem parlant de maregassa, és a dir, d’onades de més de 2,5 metres. L’arribada de l’anticicló divendres posarà punt final a l’episodi.

Un temporal de mar de primera categoria

El temporal de mar d’aquesta setmana es podrà qualificar com de primera categoria, tant pel que fa a les dimensions de les onades com pel que fa a la seva persistència i durada, de més de tres dies. Malauradament tornarà a fer mal i s’emportarà una gran quantitat de sorra de les platges de Barcelona.

L’episodi d’aquesta setmana no serà equiparable al temporal Gloria, tot i que no quedarà tan lluny en alguns aspectes. Convé recordar que el Gloria es va qualificar d’excepcional, tant pel que fa a la persistència del vent com pel fort onatge. En el cas de Barcelona, les onades mitjanes (alçària significant) van ser de 6,6 metres i al cap de Begur, de fins a 7,85 m.