neu catalunya

Protecció Civil ha activat aquest diumenge al vespre l’alerta del pla Procicat davant la possibilitat elevada que el temporal de mar pugui superar àmpliament els 4 m d’altura a tota la costa catalana. A més a més, aquest dilluns s’ha activat l’alerta del pla Neucat per possibilitat veure neu a Catalunya a cotes mitjanes. Aquest dilluns a la tarda, ha activat l’alerta del pla Ventcat per previsió de ventades al litoral i prelitoral central.

Tot plegat, a causa del canvi de temps que es produirà aquesta setmana.

Les onades podran superar els 4 metres d’altura

El factor més assegurat d’aquest episodi de llevant fred és, sense cap mena de dubte, el temporal marítim.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha emès ja diversos avisos per als propers dies (de dilluns a dimecres) amb un grau de perill 5 sobre 6, cosa que implica que és molt probable (+70 %) que les onades superin els 2.5 metres a bona part de la costa i una possibilitat elevada (30-70%) que l’onatge pugui superar els 4 metres.

avís per onatge dimarts 7 febrer. Font: Meteocat

Seguint els avisos del Meteocat, Protecció Civil té ja en alerta el pla Procicat per fort onatge. En aquest sentit, és important allunyar-se d’espigons, esculleres i evitar activitats al mar. L’episodi de temporal marítim s’allargarà, com a mínim, fins dimecres.

Neucat i el Ventcat, en alerta

Aquest episodi de temporal de llevant portarà també associades ratxes de vent que podran ser importants, superiors als 72 quilòmetres per hora en zones elevades, pluges i nevades a cotes no especialment altes. I és que la neu també ha de ser protagonista. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya avisa amb un grau de perill 4 sobre 6 (probabilitat alta de més del 70%) que pugui nevar amb força en comarques properes a Barcelona, com el Vallès Oriental, per damunt dels 700 m, tot i que puntualment es podria veure nevar fins i tot als 400 m en algunes comarques. A la tarda, podrien pujar als 900 metres al litoral i prelitoral.

Així, dilluns es podrien veure gruixos de més de 2 cm al nord-est de Catalunya per sobre dels 500 m mentre que l’avís de neu és de més de 10 cm a més de 800 m per dimarts, quan la cota serà més alta.

avís per neu emès pel Meteocat per a dimarts 7 de febrer del 2023. Font: Meteocat

La nevada podria ser especialment abundant a la serralada Transversal, el Montseny, el Pirineu oriental, la serra de l’Albera i el massís del Port, llocs on es podran superar els 40 cm de neu acumulada.

A Barcelona pluja, vent i temporal de mar

Amb aquest situació, a Barcelona tindrem com a protagonistes principals el vent, el temporal de mar i també la pluja, especialment dimarts.

Els models indiquen registres de precipitació que podrien superar els 20 litres a Barcelona i fins i tot amb una mica de sort encarrilar la trentena en el que pot ser un dels episodis més importants dels darrers mesos.

pluja acumulada fins dijous a les 12h

El vent podrà superar els 70 km/h arran de mar i l’onatge àmpliament els 3 m. En aquest cas, el Barcelonès té avisos del Meteocat tant per vent com sobretot pel temporal marítim en un episodi que, com hem dit, s’allargarà ben bé fins dimecres.

Fred fins el cap de setmana

El fred serà intens durant bona part de la setmana, però en perspectiva hi ha una pujada clara de la temperatura a partir de divendres, quan el temps serà ja més estable.

Notarem fred especialment als migdies. La presència de núvols i la pluja faran que durant uns dies sigui difícil superar els 10-12 ºC i sempre amb poques estones de sol i amb vent, que accentuaran la sensació de fred.

Per contra, els núvols impediran que els registres nocturns siguin especialment freds i, de fet, les mínimes més baixes quedaran clarament per sobre de les del darrer episodi de fred de finals de gener.