Aquest dimarts una nova tempesta de sorra podria veure’s a Barcelona. El fenomen meteorològic, com la tempesta del juny del 2012, es tracta d’una petita galerna que pot comportar una polseguera important a la façana marítima, on la sorra de les platges es podria aixecar amb facilitat, tal com va passar ja fa gairebé 10 anys, un 12 de juny de 2012 (imatges: Sílvia Navarro i Jordi Montlló).
La galerna, un clàssic del cantàbric
Les galernes són un fenomen força recurrent al litoral cantàbric. Consisteix en un canvi sobtat de la direcció del vent que arriba amb ratxes intenses i que altera notablement l’estat de la mar en poca estona.
Es tracta d’un fenomen conegudíssim per la perillositat, especialment entre els amants del món de la mar i que, a petita escala, es dona també a casa nostra.
La importància de l’orografia
Sergi González, Premi Sant Jordi Eduard Fontserè 2020 de Ciències Físiques, va recollir per primer cop en la seva tesi aquest fenomen a la costa catalana (tot i que ja se’n coneixia l’existència).
La petita galerna catalana és un corrent de densitat atrapat a la costa. Es tracta, segons ens explica en Sergi, d’un canvi sobtat de vent que arriba en forma de gregal (vent del nord-est) i que s’accelera notablement quan interacciona amb l’orografia de la costa gràcies al relleu de les muntanyes del litoral.
Aquest fenomen és especialment important per a la navegació i activitats a la platja, però també per a l’aeroport del Prat i es dona especialment quan hi ha tramuntana a l’Empordà i el vent gira al nord-est resseguint la costa catalana fins a Barcelona.
Una repetició del 2012?
Els mapes indiquen que aquesta situació es podria donar aquest dimarts a la tarda, cap a les 17-18 h.
Serà en aquell moment quan, segons els models meteorològics, la tramuntana de l’Empordà haurà tingut prou força com per arribar en forma de gregal a la costa de Barcelona i desplaçar el vent de ponent i garbí, que haurà bufat fins aleshores.
Aquesta petita galerna portarà un canvi sobtat de temps en molt poca estona.
Probablement, els fenòmens més espectaculars seran el vent, que podria superar els 70 km/h, i la polseguera, que podrà afectar la façana marítima i ens podria deixar imatges espectaculars, com les de fa nou anys, en el que podria ser el precedent més semblant.
Però no serà menys important el canvi radical en la temperatura, que ens farà passar de l’ambient de primavera avançada i uns càlids 22-24 ºC a poc més de 16-17 ºC en un interval de temps que amb prou feines serà de mitja hora.