wally balena grisa mar barcelona
Foto: extreta d'un vídeo de Guillem Figueras (CRAM)

Fa més d’un mes que una balena grisa va ser albirada al Mediterrani i encara ara continua la seva ruta pel mar. Wally, que és el nom amb què s’ha batejat l’animal, s’ha deixat veure des del 4 d’abril a les costes d’Algèria, Itàlia, França i ara, també, ho fa al litoral català: l’està creuant de nord a sud en direcció l’estret de Gibraltar, tot passant per davant de les platges de Barcelona. A l’altura de la desembocadura del riu Besòs, un equip de salvament del CRAM, amb l’ajuda dels Bombers i la Guàrdia Urbana, van custodiar la balena fins a l’hotel Vela per garantir el seu camí de retorn cap al seu hàbitat.

La balena grisa és una espècie que habita a la zona nord de l’oceà Pacífic i, de moment, es desconeix com ha arribat fins al Mediterrani. Quan va arribar al Besòs el dissabte 8 de maig es va activar l’equip de Clínica i Rescat de la Fundació CRAM, ja que tot feia pensar que l’animal s’havia encallat a la desembocadura del riu. Amb l’ajuda dels equips de bombers i policia municipals, així com de Salvament Marítim, es va seguir de ben a prop la trajectòria de Wally amb l’objectiu d’evitar que no entrés en un port i pogués quedar atrapada.

Des de l’entitat han difós un vídeo amb imatges de l’animal navegant pel litoral de Barcelona.

Wally, en estat crític de salut

Wally té una longitud de vuit metres i, segons el Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans (Gepec), es troba en un estat crític de salut. Per això, es treballa per garantir que pugui arribar a Gibraltar, atravessar l’Atlàntic i endinsar-se de nou a l’oceà Pacífic, on sol habitar aquesta espècie. Les balenes grises, que s’alimenten en aigües poc profundes filtrant crustacis petits del fons marí, poden arribar a mesurar 15 m i pesar 20 tones.

La Fundació CRAM recorda que si algú es troba la balena Wally al mar, cal trucar el telèfon 112 i no acostar-se a l’animal ni tampoc molestar-lo. Si l’albirament es fa durant una navegació, cal mantenir una trajectòria paral·lela al mar i alentir el motor.