Portem molts dies, fins i tot setmanes, que han estat marcades per la calor i la xafogor sense pietat a Barcelona i bona part de Catalunya. Sense arribar a valors rècord, ni tant sols sense parlar d’onada de calor aquí a la costa, el que és cert és que hem anat encadenant tota una sèrie de dies amb temperatures màximes per sobre dels 30 graus i mínimes properes als 25 graus, i la bona prova d’això són les mínimes de la nit passada. Com ja apuntàvem divendres, aquests registres, fa uns anys, eren considerats gairebé excepcionals i, en canvi, en l’actualitat, en el context del canvi climàtic que patim i que no tenim cap interès a aturar-lo, s’estan convertint en la normalitat.

Demà canvi de temps

Afortunadament es confirma el canvi de temps que començarà aquest dilluns i que ens portarà temperatures iguals o una mica per sota del que tocaria en aquestes dates fins divendres de la setmana entrant. A més, tot apunta també que tindrem alguns xàfecs, especialment durant el matí d’aquest dilluns, cosa que també contribuirà a fer baixar el termòmetre i a netejar una mica l’aire que també va bé.

Darrera calorada important d’aquest estiu

Encara queden molts dies, però, si es confirmen els mapes, el cap de setmana vinent o principis de la següent setmana, podríem estar davant de la darrera calorada més o menys important d’aquest estiu, ja que, a posteriori, sembla que la temperatura quedarà plenament normalitzada en un context en què van disminuint tant les hores de llum de sol com la seva potència al tenir també un menor angle d’incidència.

De ben segur, majoritàriament estarem d’acord en què, tenint en compte el fet que les temperatures són cada cop més altes, el temps previst pels propers dies ens fa ser optimistes i pensar que no es repetiran en el que queda d’aquest estiu, que encara és molt, els registres tant alts dels darrers dies. A no ser que es produeixi una situació puntual, per exemple de vent de ponent, que faci disparar les temperatures. Ho haurem d’anar seguint.