matí Observatori Fabra 16/10/20
matí del 16 d'octubre del 2020 a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Que enguany el fred ha arribat abans d’hora és evident. Només cal sortir al carrer a primera hora del matí per veure com, si no s’hi va ben abrigat, es passa fred. Un fet gairebé impensable a aquestes altures de l’any en el segle XXI, però que era força més usual al segle XX.

Gairebé 1 ºC per sota de la mitjana

Les dades de l’Observatori Fabra ens diuen que fins al 16 d’octubre, amb la primera meitat de mes consumida, el mes circula amb una anomalia negativa propera a 1 ºC. Concretament 0,87 ºC per sota del que seria habitual en un octubre normal. Si es mantinguessin aquestes dades fins al dia 31, l’octubre del 2020 seria el més fred en 17 anys.

Es tracta d’un fet més que remarcable quan, en el context de canvi climàtic en què estem, trobar mesos normals o freds és cada cop més complicat. I més encara tenint en compte que la que ha estat més freda de l’habitual és la primera quinzena, la més “propera” a l’estiu i per tant tradicionalment més càlida que la segona quinzena, que ens encamina cap al novembre.

Les mínimes, les grans “culpables”

Però si desgranem aquests -0,87 ºC de desviació respecte de la mitjana teòrica, trobarem que dies i nits s’han comportat de manera molt diferent.

Així, les temperatures màximes d’aquests primers 16 dies de mes s’estan ajustant bastant a la normalitat. 20,5 ºC de mitjana aquesta primera quinzena per 20,1 ºC de mitjana climàtica en el mes d’octubre a l’Observatori Fabra per al període 1981-2010. De dia, per tant, ha fet el que tocava, sobretot durant els primers deu dies del mes.

La cosa canvia radicalment quan analitzem les nits. Enguany a l’Observatori Fabra hem tingut mínimes per sota dels 10 ºC  a finals de setembre, un fet gairebé insòlit aquest segle. 

Aquest fred, ha semblat arribar per quedar-s’hi i han estat nombroses les nits d’octubre en què la temperatura mínima s’ha ajustat més al novembre que a l’octubreLes 12 primeres nit, de les 16 d’aquest mes (75 % del total) han tingut una mínima inferior a la mitjana del mes d’octubre i, d’aquestes 12, les tres últimes han estat més pròpies del desembre que de l’octubre, amb una mínima el dia 16 de 6,3 ºC, que iguala perfectament la mitjana de les mínimes del desembre. A més a més, la primera quinzena ens ha deixat també la nit més freda en 25 anys a l’Observatori Fabra. 

El resultat és que les mínimes d’aquest octubre van més de 2 ºC per sota del que seria habitual (-2,15 ºC) i arrosseguen cap avall la mitjana provisional del mes fins aquests 0,87 ºC per sota de l’habitual.

Una anomalia difícil de mantenir

Els propers dies ens encaminem cap a un més que possible estiuet, que pot fer pujar de manera clara les temperatures i, molt especialment les mínimes.

Alguns mapes indiquen que, a mitjans de setmana vinent, les mínimes podrien quedar per sobre dels 15 ºC fins i tot a la part alta de la ciutat. L’excepcionalitat d’aquesta primera meitat de mes podria quedar emmascarada per un estiuet posterior. El mes té encara mitja vida per davant. El balanç definitiu, el dia de la castanyada. Un dia que, per cert, s’ha escalfat prop de 3 ºC en un segle.