albada del 15 d'octubre de 2020 a l'Observatori Fabra
foto: Alfons Puertas - Observatori Fabra

La matinada d’aquest dijous i d’aquest divendres, 15 i 16 d’octubre, han estat fredes. Molt fredes si tenim en compte que tot just som a mitjans d’octubre i que la temperatura mínima registrada a primera hora era més pròpia del desembre que de l’octubre.

I és que hem tingut l’entrada d’aire fred més potent en un mes d’octubre en més de 20 anys, tal com ha avançat el Meteocat.

La temperatura més baixa en la primera quinzena en gairebé 25 anys

Aquestes dades venen a reflectir aquest clima d’extrems que acostuma a donar-nos el nostre clima mediterrani.

En el cas de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra, els 7,1 ºC registrats aquest 15 d’octubre constitueixen el registre més fred en una primera quinzena d’octubre en gairebé 25 anys. Cal remuntar-se al 7 d’octubre del 1996 per trobar una temperatura més baixa (6,4 ºC) que la d’aquest 15 d’octubre en una primera quinzena de mes.

Això sí, els 7,1 ºC d’aquest 15 d’octubre queden lluny del rècord absolut de fred en un mes d’octubre, que són els 1,9 ºC registrats l’any 1939.

Més recents queden els 3,3 ºC del 30 d’octubre del 2018, els 3,6 del 28 d’octubre del 2012 o els 2,8 ºC del 30 d’octubre del 2008, quan es van arribar a veure flocs de neu al Tibidabo. Però aquests registres, notablement més freds que el d’aquest dijous, se situen tots en els darrers cinc dies de mes (molt més proper al novembre i, per tant, estadísticament més freds)

Més fred que bona part de les nits de l’hivern passat

Així, si prenem les dades de temperatura mínima d’aquest dijous i divendres i les comparem amb les de l’hivern passat (1 de desembre del 2019 a 29 de febrer del 2020) ens n’adonarem de la raresa de trobar una nit tan freda com la d’avui, però també de l’excepcionalitat d’alguns mesos de l’hivern passat, amb unes temperatures molt per sobre del que seria usual, especialment el mes de febrer.

Temperatura mínima 15/10/20

El cas més contundent de dijous el trobem a l’Observatori Fabra,amb una temperatura mínima de 7,1 ºC.

temperatura mapa
Temperatura mínima 16/10/20

Aquest divendres, el fred més cru s’ha registrat al Tibidabo, amb 5,1 ºC.

De les 91 nits que va tenir l’hivern passat, només 30 (33 %) tenen registres mínims inferiors a l’assolit aquest 15 d’octubre. Dues de cada tres nits de l’hivern 2019-2020 van ser més suaus que aquest dijous.

Al centre de la ciutat, els números no són tan clamorosos, però tot i això, podem concloure que prop de la meitat de nits de l’hivern 2019-2020 van ser més càlides que aquest 15 d’octubre.

En el cas del Raval (estació Meteocat) trobem 50 nits més fredes que la d’avui (un 55 %) durant l’hivern passat, 49 a Sants (54 %) i 45 a Gràcia (un 50 %).

L’excepcionalitat de l’hivern passat

Evidentment està fent més fred del que toca però, per l’altra banda també ajuda molt en aquestes dades  l’excepcionalitat de l’hivern passat i molt especialment un febrer de rècord

Si comparem les mínimes d’aquest 15 d’octubre i les comparem amb l’hivern passat mes a mes, veiem que el gener encara va ser força normal. Gairebé tot el mes va registrar mínimes inferiors a les d’aquest dijous al centre de la ciutat, però la cosa canvia molt quan les comparem amb les del desembre o les del febrer.

Així, en el cas de l’Observatori Fabra, només trobem cinc nits de febrer del 2020 amb temperatures més baixes a les del 15 d’octubre, una xifra que puja fins a 8 al mes de desembre. 

Les dades es repeteixen també al centre de la ciutat, tot i que amb uns registres absoluts una mica més importants. Així, trobem una dotzena de nits del febrer i el desembre de l’hivern passat amb més fred que aquest dijous. I tot i això, només equivaldria a tenir més fred que aquest 15 d’octubre en una de cada tres nits d’aquests dos mesos. L’excepcionalitat d’un hivern anormalment càlid.