estiu 2024 quan comença data hora

La Setmana Santa d’enguany hi haurà ben poques opcions de pluja. Predominarà l’ambient assolellat, tot i alguns intervals de núvols, i la relativa suavitat en hores diürnes. No es repetiran, però, els registres gairebé estiuencs de temperatura que hem tingut alguns dies del mes de març.

Un sol de plena canícula

Aquesta proper dimarts el sol s’enfilarà ja 54º per sobre de l’horitzó i, durant la recta fina de la Setmana Santa, pujarà ja fins els 57º. El sol pica de valent, amb unes condicions de llum i radiació semblants a les que té un dia de finals d’agost.

La durada del dia, que superarà per Setmana Santa ja les 13 hores de sol, s’equipara amb els darrers dies d’agost. En aquest cas, ara guanyem més de 2 minuts i mig per dia, mentre que a l’estiu anem ja de baixada.

El sol de primavera és molt potent i és per això que, tot i que l’estiu pugui semblar encara molt llunyà, cal protegir-se amb una bona crema solar.

L’índex UVI

Es tracta d’un índex que mesura la intensitat de radiació ultraviolada que ens arriba i l’efecte potencial que té sobre la pell humana. S’agrupen d’aquesta manera:

 • UVI baix (0-2)
 • UVI moderat (3-5)
 • UVI alt (6-7)
 • UVI molt alt (8-10)
 • UVI extrem (a partir d’11)

En un índex baix no caldria protecció solar. Aquests índexs s’acostumen a donar només a l’hivern i, especialment, els dies més curts de l’any.

Però a partir del moderat i l’alt sí que cal començar a prendre mesures de protecció solar, i molt especialment ara, que és quan comença la temporada pre-estiuenca. Pots consultar diàriament la previsió de l’índex UVI als portals del Meteocat i l’Aemet.

Índex UVI de diumenge 2 d’abril. Font: AEMET

Aquests dies tindrem ja un índex UVI moderat (5) a Barcelona i entre alt i molt alt a bona part de la resta de la Península.

La primavera, una estació “trampa”

La primavera és una estació que ens enganya. Tot i que la temperatura encara no és gaire alta perquè venim de l’hivern, el sol ja s’enfila ben amunt i els rajos poden ser igualment nocius per al nostre cos.

Aquest fet queda agreujat també amb el color del nostre cos. El tradicional bronzejat de l’estiu ha quedat aparcat durant l’hivern per unes tonalitats molt més blanquinoses que ens fan encara més vulnerables a aquests primers rajos de sol.

Sovint també es cau en la trampa de voler un bronzejat exprés, aconseguit en pocs dies, cosa que encara perjudica més la nostra salut i augmenta el risc de cremades.

És per això que la protecció solar comença a ser imprescindible a les nostres llars i, sobretot, durant les hores centrals del dia.

Consells per als dies de sol i calor

Al final, el consell principal seria tenir sentit comú. Tot i això, aquí en teniu uns quants per si teniu la sort que a casa vostra podeu gaudir del sol:

 • Feu servir gorra o barret
 • Intenteu buscar l’ombra a les hores centrals del dia
 • Utilitzeu cremes solars amb un factor de protecció elevat
 • Eviteu les hores centrals del dia
 • Protegiu especialment nadons i nens petits
 • Eviteu fer grans exposicions al sol

El sol, en petites dosis, és imprescindible per al nostre organisme, però no oblideu que amb només 10 minuts en tindríem prou per absorbir la vitamina D que necessita el nostre cos.