L’ajuntament de Sitges estudia reconvertir en teixits tots els plàstics que reculli al mar aquest estiu. Des del consistori destaquen que l’objectiu de desplegar aquesta pràctica és preservar l’entorn i tancar el cicle de la sostenibilitat, de manera que analitzaran l’opció de transformar els plàstic recollits en teixits per a vestuari de treballadors municipals o per a elements promocionals.
L’encarregada de recollir tots els plàstics que suren fins a un metre de la superfície del mar serà l’embarcació Mayadi, amb una capacitat per acumular fins a 25 kg de brossa diària. Des d’aquest dimecres el nou servei de neteja litoral recorrerà diàriament la costa de Sitges a l’altura de les boies i ajudarà d’aquesta manera a evitar que els plàstics es converteixin en aliment per a diferents espècies, a part d’acabar astorats als espigons on a la llarga es converteixen en microplàstics.
L’Ajuntament inicia la neteja de plàstics del litoral sitgetà. Durant la temporada d’estiu l’embarcació Mayadi, recorrerà la costa per recollir els residus flotants a la superfície del mar.
➡️ https://t.co/xJQoKLpU0I pic.twitter.com/rzg5OH3uYH— Ajuntament de Sitges (@AjSitges) July 1, 2020
El nou servei de neteja mecànic incorpora dos braços hidràulics que permeten recollir els residus de la superfície marina, que posteriorment són introduïts a un dipòsit ubicat a la coberta de l’embarcació. A més a més, l’embarcació disposa de combustió sostenible, impulsada per motors ecològics que inicien el trajecte amb benzina fins que activen l’ús de combustió per gas.
De les Botigues de Sitges fins a la Cala Xica, el servei de neteja del litoral s’afegeix a altres mesures com els 50.000 cendrers biodegradables que es distribueixen gratuïtament a les platges de Sitges, la incorporació de boies submarines que absorbeixen microplàstics i els punts nets de recollida selectiva. De cara a la propera temporada el govern estudia la instal·lació de biòtops marins com a aportació a la regeneració de la fauna i la flora.