Moment de la sortida del núvols de pols del Sàhara cap a Amèrica, a mitjans del mes de juny de 2020. Foto: NASA/NOAA

Que la pols del Sàhara visiti casa nostra és un fenomen recurrent i força usual. El vent de sud transporta les partícules de pols fins a casa nostra, i aporten minerals i nutrients, molt importants per al sòl.

El viatge a Amèrica

Tot i que més llunyà, amb un gran oceà pel mig i a prop de 5000 km de distància del desert hi ha el continent americà, que també rep de forma recurrent aquest tipus d’intrusions africanes gràcies a la presència dels vents alisis. Es tracta d’un vent de component est i nord-est per sobre de l’equador i est i sud-est per sota que pot transportar grans quantitats de pols a l’altra banda de l’Atlàntic.

Aquesta aportació de nutrients és el que ha permès, juntament  amb unes condicions climatològiques molt favorables, la formació de sistemes tan importants com l’Amazones o també la proliferació de grans poblacions de fitoplàncton.

Intrusió rècord aquest juny

L’arribada de pols a Amèrica és, per tant, també un fenomen recurrent i necessari per als ecosistemes de l’altra banda de l’Atlàntic, però aquest mes de juny han tingut la “mare” de totes les intrusions saharianes.

L’arribada de pols més important registrada mai en molts punts, que ha tingut puntes horàries que han fet disparar els nivells de contaminació per partícules PM10 fins a superar els 500 ug/m3 (l’OMS considera perjudicial per a la salut sobrepassar els 50 ug/m3 en còmput diari).

Shift in the #NASA dust forecast now pushes the initial wave into Louisiana, MS, AL and the Florida Panhandle today and tomorrow… and then the 2nd push into Texas Friday-ish which then takes a right turn and heads into the SE/ TN Valley this weekend. pic.twitter.com/zIL5IHr8tQ

— Jeff Berardelli (@WeatherProf) June 24, 2020

La punta més important la van tenir cap als dies 22,23 i 24 de juny, després d’un viatge de prop d’una setmana des que la pols va sortir del desert, com a conseqüència d’unes tempestes de sorra potents formades entre el Níger, Txad i Mali. El vent en altura va fer la resta.

Una altra intrusió per a principis de juliol

La situació continua estacionària i són molts els models meteorològics que pronostiquen una altra arribada de pols a Amèrica a principis d’aquest mes de juliol, tot i que amb una intensitat menor que la del rècord de fa tot just una setmana.

L’arribada de pols al golf de Mèxic i l’efecte inhibidor que té, han contribuït a una frenada en sec de la temporada d’huracans, que enguany havia començat batent rècords prematurs i amb una activitat molt elevada.