zones risc sismic
Zones de risc sísmic. Font: Protecció Civil

Catalunya és un país de terratrèmols, i Barcelona no se n’escapa. Se’n produeixen tot sovint, encara que la gran majoria són imperceptibles per a la població. Quines són les zones amb un major risc sísmic i com cal actuar si alguna vegada en notem un? A continuació, donem resposta a aquestes dues preguntes.

Els Pirineus i el Prepirineu, la zona amb més risc

Tot i que de terratrèmols n’hi pot haver a qualsevol punt del territori, hi ha zones en què el risc a haver-n’hi algun despunta. El risc sísmic més elevat es troba a zones dels Pirineus i del Prepirineu, segons el mapa de Protecció Civil que il·lustra aquesta notícia. Destaquen comarques com la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, l’Alt Berguedà, el Ripollès i el nord d’Osona. També és elevat a la Serralada Transversal i a l’entorn de la zona volcànica de la Garrotxa.

Pel que fa a l’entorn metropolità, l’àrea amb més risc se situa a l’est del riu Llobregat. És més elevat a punts de la plana vallesana i al Baix Montseny. Tot i això, no arriba als nivells de l’extrem nord de Catalunya.

Sismes detectats entre el 30 de gener i el 12 de febrer del 2023. Font: ICGC

Catalunya pot patir terratrèmols importants

Segons Protecció Civil, Catalunya pot patir sismes de grau VIII segons l’escala MSK, que avalua la força dels terratrèmols basant-se en les seves conseqüències sobre les construccions, el terreny i la població. Aquest grau implica danys estructurals molt greus en edificis fins al punt d’arribar a la destrucció. Tot i això, cal tenir present que la probabilitat que suceeixi això és ben baixa.

En el cas concret de Barcelona, la intensitat màxima esperada seria de grau VII. En un sisme d’aquesta intensitat, es produirien danys a les construccions.

Sismes que fan tremolar, i molt

Barcelona ha viscut un parell de forts terratrèmols, entre el segles XIV i XV. El primer va ser el 1373. Va fer caure el campanar de Santa Maria del Mar i van morir diverses persones.

El segon sisme va tenir lloc el dia de la Candelera del 1428. En aquella ocasió va caure la torre de muntanya i la rosassa de la mateixa església. Hi va haver més d’una vintena de víctimes mortals.

Aquest darrer terratrèmol va tenir l’epicentre a prop de Camprodon. Les comarques més afectades van ser el Ripollès, la Selva i la Garrotxa. Va ser de magnitud 6,5 i va causar un miler de morts al conjunt del país, que aleshores tenia una població de 250.000 persones.

Com s’ha actuar en cas de terratrèmol?

Catalunya disposa d’un pla d’emergències sísmiques, el Sismicat. La seva finalitat no és altra que disposar d’una planificació que permeti afrontar i gestionar de manera eficaç les incidències i emergències que es puguin derivar a causa d’un terratrèmol.

En cas que hi hagi un sisme, si sou a casa, Protecció Civil recomana actuar de la manera següent mentre dura el tremolor:

  • Refugieu-vos sota una taula sòlida o en un angle de la paret i protegiu-vos el cap.
  • Allunyeu-vos de les finestres i protegiu-vos d’objectes que puguin caure.
  • No sortiu al carrer immediatament, pot ser perillós.

D’altra banda, si us trobeu al carrer en el moment del terratrèmol:

  • Allunyeu-vos dels edificis i pals elèctrics. Si no ho podeu fer, refugieu-vos en un portal.
  • Eviteu les zones costaneres, ja que hi pot haver perill de grans onades.

Si mai percebeu un sisme, podeu col·laborar amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) tot emplenant el formulari en línia que hi ha disponible a la seva pàgina web. La informació que pugueu facilitar és d’ajut a l’hora de conèixer la zona en què s’ha notat i d’estudiar amb més detalls els sismes a Catalunya.